Infrarood maak gezichtsherkenning in het donker mogelijk

Duitse onderzoekers hebben een oplossing gevonden waarmee gezichtsherkenning ook in het donker mogelijk is.

gezichtsherkenningGezichtsherkenning werkt eigenlijk alleen overdag met voldoende licht. Verschillen in belichting is een van de grootste problemen waar gezichtsherkenning mee te maken heeft.

Infrarood heeft als voordeel dat het ongevoelig voor de aanwezige belichting is. Infrarood-afbeeldingen kunnen echter door omgevingsinvloeden ook verschillen. Als het bijvoorbeeld buiten bijzonder warm of koud is, of bij fysieke inspanning van de persoon verschillen de beelden.

De wetenschappers hebben nu een systeem ontwikkeld waarbij ze tientallen infrarood-afbeeldingen van iemands gezicht analyseren en die vervolgens vergelijken met afbeeldingen die in het daglicht zijn genomen. Bij de vergelijkingstest van de ruim 4.500 foto’s werd er met 82 mensen gewerkt. In 80% van de gevallen was de match tussen de foto in daglicht en infrarood-afbeelding correct.

Omdat hiervoor echter een grote dataset en krachtiger netwerk nodig is, stellen de onderzoekers dat hun aanpak vooral een oplossing biedt voor grootschalige surveillance en militaire toepassingen. Overheden en opsporingsdiensten beschikken momenteel alleen nog over dit soort mogelijkheden.

Deel dit artikel via: