Initiatief tegen internetoplichting

Met de website www.naamnummercontrole.nl willen Derk Dukker en Marcel Trik uit Wormer het leven van internetcriminelen moeilijker maken. Op deze site kunnen consumenten vooraf controleren of naam en rekeningnummer van een verkoper overeenstemmen. Banken doen dat niet.
Het gebeurt regelmatig dat consumenten iets via internet bestellen, wat na betaling nooit geleverd wordt. Het geld terugvorderen via de bank van de verkoper is veelal onmogelijk, omdat de consument zelf had moeten controleren naar wie hij zijn geld heeft overgemaakt.
De ondernemers Derk Dukker en Marcel Trik introduceren daarom hun website, waarop verkopers zich voor 3,99 euro kunnen laten registreren. Consumenten kunnen het register raadplegen, voordat zij een internetbestelling betalen. Dat is hard nodig, want vorig jaar deden 3625 particulieren aangifte tegen verkopers die na betaling niet wilden leveren. De totale schade was 12,2 miljoen euro. Jaarlijks wordt ook zo’n 20 miljoen euro per ongeluk naar verkeerde bankrekeningen overgemaakt. Veelal is de ‘begunstigde’ bereid het bedrag terug te storten, maar niet altijd. De banken zijn volgens Europese regels niet verplicht om naam en nummer te matchen, zoals de Postbank dat vroeger deed, maar zoeken wel naar een andere oplossing om tegen te gaan dat klanten geld naar een verkeerde partij overboeken.
Op de website van Dukker en Trik komen alleen verkopers te staan die willen betalen voor registratie. Die krijgen een digitaal certificaat met naam en IBAN, dat zij in digitale advertenties en op digitale facturen kunnen vermelden. Doorlopende registratie kost 2,99 in plaats van 3,99 euro per jaar.

Deel dit artikel via: