Initiatieven om ontwikkeling slimme camera’s te versnellen

Camera’s evolueren momenteel tot slimme detectoren, die bij vele soorten onraad alarm met beeld genereren. Deze ontwikkeling heeft veel baat bij open technologie en samenwerkingsverbanden tussen fabrikanten. Michaël Fontaine, regional sales manager voor Midden-Europa bij Milestone Systems, vertelt hoe het daarmee is gesteld.

 

Tot voor kort waren bewakingssystemen niet voorzien van intelligente systemen en hadden de operators niet overal zicht op. Er werden grote hoeveelheden waardevolle videobeelden opgeslagen, maar er was nauwelijks een manier om die informatie snel terug te vinden. Maar door de komst van geavanceerde videoanalyse is dat allemaal veranderd. Door data van verschillende apparaten te combineren en de gegevens te analyseren kunnen gebruikers inzicht krijgen in wat er op het terrein gebeurt. Zelfs realtime-gebeurtenissen en alarmmeldingen kunnen accuraat worden weergegeven. De techniek creëert ook nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die drukbezochte ruimtes bewaken maar ook willen weten hoe deze ruimtes worden gebruikt, waardoor zij nieuwe mogelijkheden zien om de efficiëntie te vergroten, de kosten te verlagen en zelfs nieuwe omzet te genereren.

Vooruitgang door samenwerkingsverbanden
SAIMOS is een voorbeeld van een dergelijk video-analyseplatform met een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Het SAIMOS-pakket kan objecten detecteren, een omgeving bewaken, gezichten en kentekennummers herkennen, videobeelden analyseren en meer. Dat is mogelijk geworden doordat leveranciers van oplossingen zoals SAIMOS samenwerkingsverbanden aangaan met de Intel®-distributie van de OpenVINO™ Toolkit (OpenVINO – Open Visual Inference en Neural Network Optimization) en videomanagementsystemen (VMS), zoals Milestone.
Als SAIMOS in deze combinaties wordt gebruikt, versnelt het de prestaties van computervisionmodellen en verkort het de onderzoeks- en ontwikkelingstijd (R&D) voor nieuwe vision-oplossingen, terwijl de Intel®-distributie van de OpenVINO™ Toolkit de ontwikkeling van deep learning-toepassingen versnelt. Zonder samenwerkingsverbanden als deze zou het veel langer duren voor innovaties die in R&D zijn ontwikkeld op de markt komen en door organisaties kunnen worden ingezet.

Pro-actieve organisaties
Naarmate video-analyse toegankelijker wordt voor bedrijven en beveiligers zullen pro-actieve organisaties steeds meer toepassingen ontwikkelen. Grote retailbedrijven zullen bijvoorbeeld gebruik gaan maken van video om het winkelgedrag van klanten beter te begrijpen om vervolgens hun winkels aan te passen om de klantervaring te verbeteren en hierdoor de omzet te vergroten.
Op dezelfde manier kunnen analyses voor het tellen van mensen en heatmaps helpen bij het managen van menigten in een stadion. En verkeerscamera’s kunnen kentekennummers identificeren bij rijden door rood licht. De verzamelde gegevens van alle camera’s en sensoren kunnen worden gebundeld en geanalyseerd om trends op de langere termijn te begrijpen en de inzichten die daaruit voortvloeien kunnen op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld voor de toekomstige beveiligings- of bedrijfsstrategie of personeels- en onderhoudsplanningen.

Slimmer en veiliger
Om de efficiëntie verder te verbeteren kunnen vooraf gedefinieerde interessegebieden worden ingesteld, met waarschuwingen zodra een bewegend object wordt gedetecteerd in een beveiligde ruimte. Camera’s kunnen verdachte objecten automatisch volgen om een dreiging visueel te bevestigen en informatie over alles wat een respons kan opleveren terug te sturen naar een beveiligingsteam.
Het resultaat? Een groot aantal toepassingen die het in zich hebben om steden, werkplekken, winkels, maatschappelijke omgevingen en huizen een stuk slimmer en veiliger te maken. In het geval van het SAIMOS-pakket wordt bijvoorbeeld video-analyse toegepast op LiDAR-technologie (Light Detection And Ranging) om een gebied 24/7 te bewaken, onder verschillende weers- en lichtomstandigheden.

OpenVINO voor grotere efficiëntie
Organisaties kunnen al enorme hoeveelheden videogegevens analyseren, waardoor realtime reacties, situationeel bewustzijn, de dagelijkse bedrijfsvoering en langetermijnplanning kunnen worden verbeterd. Maar het handmatig doorzoeken van deze informatie is een uitdaging voor menselijke operators. Gelukkig is er nu een groot aantal AI-oplossingen die continu videobeelden en sensorgegevens scannen en operators waarschuwen voor alles wat interactie vereist. Daardoor komt tijd vrij waarin ze zich op andere taken kunnen concentreren, met het vertrouwen dat ze geen gebeurtenissen of verdachte voorwerpen zullen missen. En deze oplossingen kunnen dankzij samenwerkingsverbanden in de sector steeds efficiënter werken op machines. De videoanalyse van SAIMOS maakt bijvoorbeeld gebruik van een CPU-benadering en de Intel®-distributie van de OpenVINO™ Toolkit om de prestaties op computers te optimaliseren.

Open is het sleutelwoord
Om al deze systemen harmonieus te laten samenwerken is het gebruik van een open platform essentieel. Met open omgevingen kunnen organisaties een op video gebaseerde oplossing aan hun exacte behoeften aan te passen, met bijvoorbeeld IoT-apparaten, toegangscontrole en omgevingsbeveiliging.
Bovendien zorgt de flexibiliteit van een open systeem zoals Milestone voor een grotere toekomstbestendigheid en worden organisaties niet beperkt tot een vooraf gedefinieerde selectie leveranciers. Naarmate behoeften en bedreigingen evolueren en nieuwe technologieën beschikbaar komen kunnen toonaangevende beveiligers nieuwe functies aan hun systemen toevoegen.
Jos Beernink, VP EMEA bij Milestone licht toe: “De videoanalyseoplossingen van tegenwoordig bieden een grenzeloos potentieel voor beveiligingsteams, leidinggevenden in steden, vitale infrastructuur en nog veel meer. Samenwerkingsverbanden staan hierbij centraal, omdat leveranciers samenwerken om beveiligingssystemen te creëren die gebruikmaken van de sterke punten van video, het IoT, LiDAR en opkomende technologieën. Open platforms faciliteren een grotere flexibiliteit in de samenwerkingsverbanden, die mogelijk zijn doordat geen enkele organisatie vastzit aan een beperkt aantal leveranciers. Dit leidt tot interessante en geavanceerde samenwerkingsverbanden die de beveiliging en bedrijfsresultaten op allerlei locaties en industrieën echt verbeteren.”
Samenwerkingsverbanden tussen de bedrijven Intel, Milestone en SAIMOS luiden een nieuw tijdperk van beveiliging in: een tijdperk waarin operators beter geïnformeerd en responsief zullen zijn, waar video-analyse ervoor zorgt dat niets wordt gemist en onnodige alarmen door deep learning worden verminderd.

Deel dit artikel via: