Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

Crown Security Services

Sequrix

NIBHV

CardAccess

Connect Security

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

Eizo

Paxton

Secusoft

20face

EAL

Add Secure

G4S

VEB

Uniview

Brivo

Paraat

RoSecure

Alarm Meldnet

Nenova

GFT

Unii

OSEC

CSL

SMC Alarmcentrale

Kiwa

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Top Security

Hikvision

Avigilon Alta

Securitas

HID

Lobeco

JMB Groep

VAIBS

De Beveiligingsjurist

Milestone

Network Optix

Centurion

Masset Solutions

Trigion

PG Security Systems

DZ Technologies

Explicate

Ajax Systems

IDIS

Genetec

Seris

i-Pro

Optex

Nimo Drone Security

ADI

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

VVNL

Dero Security Products

SOBA

Gold-IP

SmartSD

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

HD Security

VBN

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

ASIS

Service Centrale Nederland

CDVI

ARAS

VideoGuard

Seagate

SmartCell

2N

Akuvox

Innovatie tegen terreur en andere zware criminaliteit

6 december 2019
Redactie
16:27

De International Security Expo die op 3 en 4 december in Londen plaatsvond is een ander soort beveiligingsbeurs dan wat gebruikelijk is. Dat heeft alles te maken met de doelgroep, die vooral bestaat uit overheden en grote en vitale bedrijven. De nadruk van het aanbod ligt dan ook vooral op producten om grote terreinen, winkelstraten en kwetsbare gebieden te beveiligen.

Ook het monumentale tentoonstellingsgebouw Olympia London zelf was zwaar beveiligd tijdens de International Security Expo. Verschillende exposanten mochten buiten hun producten, zoals imposante road blockers, in een praktijksituatie laten zien. Wellicht geen overbodige luxe in een stad waar terrorisme hoogtij viert. Het evenement dat ontstaan is uit een beurs voor transportbeveiliging en een evenement voor terreurbestrijding, zou nogal gezichtsverlies lijden als er een aanslag zou plaatsvinden. Dat natuurlijk nog afgezien van de slachtoffers die zullen vallen. Ook binnen was er volop beveiliging. Tassen moesten door de x-ray, verdachte personen werden apart genomen en op de beursvloer liepen beveiligers rond met explosievenhonden.

Beslist de moeite waard
Het was bijzonder druk op de beursvloer. Londen is natuurlijk zelf al een miljoenenstad, maar er kwamen ook veel mensen van buiten de stad en zelfs vanuit andere landen naar de International Security Expo. De ‘Brexit’ was zeker een gespreksonderwerp, maar er zullen na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU ongetwijfeld mogelijkheden overblijven om handel te drijven met het land. Zeker voor (lokale) overheden, evenementorganisatoren en grote bedrijven (openbaar vervoer, sport, vitale infrastructuur….) was het evenement beslist een reis naar de Britse hoofdstad waard. Was het niet voor het hoogwaardige en gevarieerde productenaanbod op de beursvloer, dan was het wel voor het uitstekende programma van seminars en congressen, dat doorlopend plaatsvond. Ook de meeste exposanten waren bijzonder te spreken over de beurs. Want hoewel de entree gratis was, liepen er nagenoeg alleen mensen rond die gericht op zoek waren naar oplossingen om de risico’s van terreur en zware criminaliteit terug te dringen. Wel zo prettig, want de prijzen van standruimte op de Britse beurs liegen er niet om. Die variëren van 469 tot 649 pond per vierkante meter!

Aangrijpende verhalen
Tijdens het evenement spraken onder andere Neil Basu, hoofd terreurbestrijding bij de Britse politie, directeuren van de FBI, bewindslieden uit Canada en specialisten uit Australië en Nigeria. Ook de directeuren van de Britse NCSC en CPNI gaven toespraken. CPNI is een organisatie die bedrijven certificeert op kwaliteit. Zonder hun keurmerk mag niet geleverd worden aan overheidsdiensten en bedrijven die onderdeel zijn van de vitale infrastructuur. Conor Burns, minister voor buitenlandse handel, sprak over de positie van de Britse veiligheidsindustrie, nu de afscheiding van de EU er (mogelijk) aan komt. Daarnaast kwamen ‘gewone’ mensen aan het woord, die persoonlijk met terreur zijn geconfronteerd. Het waren aangrijpende verhalen, zoals dat van een moeder die haar zoon verloor bij de bomaanslag tijdens het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena, van Peter Moore die in Irak gegijzeld werd door IS en van Helen Scott uit Lockerbie die alles kwijtraakte toen daar het door een bomaanslag getroffen vliegtuig van Pan Am daar neerstortte.

Veel herrie
Aan de vakbeurs namen ongeveer 375 bedrijven deel. Daarnaast was ruimte gemaakt voor zes ‘theaters’ waar doorlopend goed bezochte seminars werden verzorgd. Goed verstaanbaar waren die niet altijd, want er werd volgens de Britse tradities enorm veel herrie geproduceerd op de beurs. Vooral op het paviljoen van branchevereniging LPCB, waar twee dagen lang mannen met mokers en bijlen op deuren en ramen mochten beuken. Zij mochten testen of de fabrikanten hun claims voor inbraak- en terreurbestendigheid konden waarmaken. Natuurlijk werd er ook met drones gevlogen, al ging het meer om de bestrijding van drones dan om de nuttige dingen die je met deze toestellen kunt doen. Indrukwekkend was ook de gevulde zeecontainer om te demonstreren hoe deze van buitenaf doorgelicht kan worden op de aanwezigheid van wapens, drugs en mensen. Verder konden bezoekers een VR-bril opzetten om forensisch onderzoek te doen in onder andere een door brandstichting getroffen gebouw.

Nederland
Voor Nederlandse bezoekers was het leuk om Heras direct na de ingang te treffen. Het bedrijf had een mini-experience center neergezet, waar alle facetten van terreinbeveiliging konden worden beleefd. Een bijzonder product op de stand was Maxiris. Dit levert detectie met IR-stralen en is volgens de fabrikant ongevoelig voor weersomstandigheden. De masten overbruggen een afstand tot 100 meter. Nieuw was ook Heras Connect. Dit helpt bij het efficiënter maken van beheer en onderhoud van terreinbeveiliging. Het nieuwe Heras Zenith is hekwerk dat tot 10 minuten weerstand biedt tegen een slijptol. De bekende fabrikant toonde ook producten van partners, zoals Paxton voor toegangsbeheer en Bosch en Pelco voor cameratoezicht.Een ander stukje ‘Hollands glorie’ was Bavak, dat zijn indrukwekkende assortiment aan road blockers, speedgates en personenscanners helaas thuis gelaten had, maar dat met specialisten aanwezig was om bezoekers te informeren over de hedendaagse mogelijkheden voor beveiliging. Andere exposanten uit Nederland waren Eagle Eye Networks en Brivo met cameratoezicht en toegangscontrole in de cloud, Laura Metaal met vrachtwagenbestendige wegafscheidingen, Robin Radar Systems met radardetectoren voor terreinbeveiliging en Sellox met elektronische sloten die gevoed worden via de sleutel, wat vooral een voordeel is bij afsluiting van afgelegen locaties. Nieuw waren de Cyberkey Air2 en Blue.

Explosievenscanner
Wat was er verder te zien? Southwest Microwave toonde het Intrepid MicroPoint hekwerkdetectiesysteem, dat gevoed wordt met Power over Ethernet en volledig IP is. Wie niet alleen wil detecteren dat iemand over het hek klimt, maar dat ook wil voorkomen, kon bij Inova Gates terecht. Daar levert men 10kV schrikdraad, dat achter het hekwerk wordt geplaatst. Bijzonder was ook de 2X-300 van 2X Systems. Dat is een poort die auto’s en busjes van alle kanten doorlicht. Het apparaat past in een zeecontainer en is snel op locatie op te zetten. Dat maakt het ideaal voor tijdelijke beveiliging. Rapiscan Systems presenteerde met de 920CT een uiterst gevoelige explosievenscanner voor op met name luchthavens. Passagiers kunnen er zonder oponthoud langs lopen, terwijl zij elektronisch worden ‘besnuffeld’. Alford bracht diverse oplossingen om in voertuigen aangetroffen explosieven gecontroleerd te laten ontploffen met zo min mogelijk schade voor de omgeving. Voor wie zijn data niet met spionnen wil delen, bracht Armour speciale smartphones en desktops, die standaard al maximaal beveiligd zijn, maar die ook een onbeveiligd deel hebben om met de gewone buitenwereld te communiceren, als het minder confidentieel is.

Big Data
Genetec stond aan de kop van het Canadese paviljoen en toonde onder andere Clearance. Daarmee is het mogelijk om waargenomen personen onherkenbaar te maken, zodat aan privacyregels wordt voldaan. Met speciale rechten kan de maskering per persoon verwijderd worden. ClearID is ook een handige noviteit. Hiermee zijn bezoekers aan te melden, die dan meteen een QR-code ontvangen die toegang tot het gebouw verschaft en tot de ruimte waar de bezoeker ontvangen wordt. Wie camerabeelden wil gebruiken binnen Big Data, kan daarvoor Valcri van Genetec inzetten. Dit intelligente systeem legt verbanden tussen informatie uit diverse bronnen, om zo dossiers over bepaalde incidenten op te bouwen.
Andere producten op de beurs waren Evolv Edge van Evolv Technologie, een elektronische scanpoort die makkelijk te verplaatsen en op te zetten is voor tijdelijke beveiliging, JC PX met een apparaat, waarmee signalen van drones zijn te verstoren, Apstec Systems met een enorme detectiepoort, waarmee bijvoorbeeld treinreizigers in het station heel snel op wapens gescand kunnen worden, Mobotix met de gloednieuwe M73-camera, Heald met pollers die niet in de grond zakken, maar opzij schuiven en Nuctech met een enorme verscheidenheid aan detectoren voor explosieven, drugs, chemische en nucleaire stoffen. Het Chinese bedrijf, met een hoofdkantoor in Rotterdam, levert aan onder andere luchthavens en stations.

Een aantal producten verdient een aparte vermelding. Daar komen we later op terug op BeveiligingNieuws.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner