Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

G4S

SmartSD

Top Security

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Unii

VAIBS

Bydemes

VBN

Bosch Security Systems

ADI

Add Secure

VVNL

Alphatronics

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Optex

Explicate

DZ Technologies

Crown Security Services

Trigion

Akuvox

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

i-Pro

SOBA

20face

BHVcertificaat.online

ASIS

Avigilon Alta

RoSecure

Uniview

Service Centrale Nederland

VEB

ARAS

Multiwacht

Seris

Genetec

Lobeco

HID

ASSA ABLOY

SmartCell

Ajax Systems

NetworxConnect

Centurion

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Nenova

Advancis

HD Security

Secusoft

Eagle Eye Networks

Hikvision

Paraat

Eizo

Kiwa

Paxton

Nimo Drone Security

GFT

Milestone

OSEC

NIBHV

Nimo Dog Security

CDVI

PG Security Systems

JMB Groep

CSL

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

Dero Security Products

EAL

IDIS

Seagate

Securitas

CardAccess

VideoGuard

2N

Sequrix

Brivo

Innovatieve oplossingen tijdens Dahua-feest

6 april 2018
Redactie
18:19

Camera’s met een beeldhoek van 360° die automatisch mensen of auto’s volgen, thermische camera’s die indringers, maar ook een natuurlijk beeld van de omgeving laten zien, volautomatische parkeersystemen en camera’s die gezichten, maar ook het geslacht, de leeftijd en zelfs de stemming van personen herkennen. Dat waren slechts enkele van de opzienbarende noviteiten die te zien waren op het feest van Dahua, dat vrijdag plaatsvond in Ede.

“Het is leuk om samen met klanten nieuwe oplossingen te ontwikkelen”, vertelde Bryan Wang, die leiding geeft aan de Benelux-activiteiten van Dahua. De Chinese fabrikant met 6000 medewerkers, waarvan de helft voor Research & Development, richt zich de laatste jaren steeds meer op bijzonder krachtige oplossingen, in plaats van op componenten. En dat legt het bedrijf geen windeieren. Terwijl de concurrentie steeds feller wordt, wist Dahua in 2017 nog steeds een groei van ruim 50 procent te bereiken. “We helpen onze partners groeien”, vervolgde Wang. “Zo worden we samen steeds groter.”

Bryan Wang, country manager Benelux

Marketing manager Geoffrey Smits presenteerde tijdens het feest een groot aantal noviteiten. Bijvoorbeeld camera’s met meerdere objectieven en sensoren, waarmee een panoramabeeld wordt gecreëerd. Via stitching worden de afzonderlijke beelden tot één beeld gecombineerd, waarop dankzij de hoge resolutie vervolgens kan worden ingezoomd, alsof er met een normale camera wordt gekeken. Een andere noviteit was autotracking. Dit stelt een operator in staat iemand met camera’s te volgen, zonder een joystick te hoeven bedienen.

Geoffrey Smits, marketing manager.

De 8000 is de topserie van Dahua. In die serie worden noviteiten altijd het eerste toegepast. Op het moment zijn dat SSA en FPA. SSA staat voor Smart Scene Adaptive en voorkomt dat het beeld slechter wordt als er felle contrasten ontstaan, bijvoorbeeld door naderende auto’s met groot licht aan. Deze technologie is vooral van belang bij automatische nummerplaatherkenning. PFA staat voor Predictive Focus Algoritme. Hiermee wordt voorkomen dat tijdens het zoomen het beeld onscherp wordt. Smits liet de verschillen zien tussen gewone camera’s en camera’s met PFA. Bij de eerste categorie duurde het elke keer even voordat de camera de focus had hersteld, terwijl het beeld bij de PFA-camera’s continu scherp bleef.

Kunstmatige intelligentie
Bijzonder is ook de ePoE-technologie. Hiermee kunnen met Cat5- en coaxkabel afstanden tot 800 meter worden overbrugd, zonder dat repeaters of switches nodig zijn. Bij 800 meter is de bandbreedte beperkt tot 10 Mbps, wat voor de meeste camera’s voldoende is. Wil men over 100 Mbps beschikken, dan is altijd nog 300 meter kabellengte mogelijk.


Smits demonstreerde ook de StarLight-technologie, waarmee in vrijwel totale duisternis nog een redelijk kleurenbeeld te zien is. Verder zorgt Ultra WDR ervoor dat ook in donkere en lichte partijen nog goede details zijn te zien. De Dahua-camera’s halen een WDR van 140dB. Als desondanks niets te zien is omdat het eenvoudigweg te donker is, bieden de thermische camera’s uitkomst. In sommige modellen is ook een optische camera aanwezig, zodat de thermisch waargenomen indringers als het ware geplakt wordt op het beeld zoals dat overdag is te zien.


Onder normale omstandigheden is veel te bereiken met gezichtsherkenning. Enkele camera’s kunnen gelijktijdig tot maar liefst zestien gezichten herkennen. Daarbij herkent de kunstmatige intelligentie ook het geslacht, de leeftijd en de gezichtsuitdrukking van waargenomen personen.

Analoog
Netwerkrecorders zijn verkrijgbaar in de series 5000, 4000 en 2000, waarbij de eerste de topmodellen omvat, die tot wel 256 camera’s kunnen ondersteunen. Ook op analoog gebied staan de ontwikkelingen niet stil. Analoge camera’s zijn vrijwel niet intelligent te maken, maar dat wordt gecompenseerd door de intelligentie in de recorders te stoppen. Deze kunnen dankzij de HDCVI-technologie resoluties leveren, die vergelijkbaar zijn met de meeste IP-camera’s. Dankzij de H.265+-technologie is het met de topmodellen mogelijk om van acht camera’s met 4 Megapixels 112 dagen achtereen de beelden op te nemen.


IP is overigens nog altijd aan de winnende hand als het om resolutie gaat. De nieuwste modellen combineren 8 Megapixels met een zoombereik tot wel 48x. Hiermee zijn volgens Smits kentekens te lezen tot op afstanden van 600 meter. Om de steeds hogere resoluties van camera’s niet ten koste te laten gaan van de netwerk- en opslagcapaciteit, ondersteunen steeds meer camera’s en recorders H.265-compressie. Dahua voegt daar nog H.265+ aan toe, wat tot nog grotere besparingen leidt. Tot slot presenteerde de fabrikant een aantal monitoren, waaronder voor superbreedbeeld en verticaal beeld voor reclamedoeleinden. De randen zijn zo dun, dat er makkelijk monitorwanden mee te maken zijn.

Parkeeroplossing
Tijdens het Dahua-feest was ook een kleine beurs ingericht, waar verschillende nieuwe producten en oplossingen live werden gedemonstreerd. Ook de professionele drone van de fabrikant werd getoond, al kon daar helaas niet mee gevlogen worden. Te zien waren de nieuwste thermische en industriële camera’s en het dagprogramma werd gepresenteerd op een van de verticale monitoren, die speciaal voor winkels is ontwikkeld. Ook explosieveilige camera’s voor de industrie werden getoond, alsmede camera’s met een speciale corrosiebestendige behuizing.


Met een schaalmodel van een parkeerterrein werd de werking van het parkeersysteem van Dahua gedemonstreerd. Dit maakt zelfs VIP-parkeren mogelijk, waarbij mensen tegen extra betaling op gunstige parkeerplaatsen mogen staan. Via kentekenherkenning wordt gecontroleerd of hier geen misbruik van wordt gemaakt. Verder is met de camera’s na te gaan waar parkeerplaatsen vrij zijn en of auto’s correct geparkeerd worden. Wie niet meer weet waar hij zijn auto in de parkeergarage gestald heeft, kan dat nagaan via een app op de smartphone of via monitoren in de parkeergarage. Tot slot waren nog oplossingen voor winkels te zien, zoals camera’s die klanten tellen, kijken waar het druk is in de winkel, of er rijen voor de kassa’s staan en wat het geslacht en de leeftijd zijn van het winkelende publiek. Stuk voor stuk oplossingen die ontwikkeld zijn voor beveiliging, maar feitelijk het hele bedrijfsproces ondersteunen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner