Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

20face

Genetec

CSL

Unii

Paxton

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

2N

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Advancis

ASIS

Boon Edam

Eizo

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Nenova

Optex

ARAS

Add Secure

VideoGuard

Explicate

Multiwacht

Milestone

Akuvox

Uniview

G4S

Masset Solutions

CDVI

VEB

NetworxConnect

VAIBS

Secusoft

BHVcertificaat.online

CardAccess

Paraat

PG Security Systems

Dahua

EAL

Centurion

Seagate

JMB Groep

HD Security

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

Connect Security

Sequrix

MPL

OSEC

SmartCell

Hikvision

VVNL

Crown Security Services

Securitas

Top Security

Kiwa

Gold-IP

Seris

Service Centrale Nederland

HID

Alarm Meldnet

i-Pro

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

ADI

Bosch Security Systems

SmartSD

SOBA

GFT

Lobeco

Dero Security Products

NIBHV

Nimo Dog Security

VBN

Traka ASSA ABLOY

Trigion

Nimo Drone Security

Brivo

Bydemes

IDIS

De Beveiligingsjurist

Instructie voor brandweer bij bestrijding waterstofincidenten

9 augustus 2019
Redactie
14:45

Steeds meer voertuigen in Nederland, zoals auto’s en bussen, rijden op waterstof. Om een veiligere inzet van de brandweer bij waterstofincidenten mogelijk te maken, ontwikkelde IFV zes aandachtskaarten voor incidentbestrijding. Deze zijn opgesteld door het lectoraat Transportveiligheid, met instemming van Brandweer Nederland.

Voor het ontwikkelen van de kaarten heeft het Programma Impuls Omgevingsveiligheid een subsidie verstrekt. De kaarten helpen de brandweer bij het veilig bestrijden van een brand waar waterstof bij betrokken is. In eerste instantie zijn de aandachtskaarten gemaakt voor Adviseurs Gevaarlijke Stoffen en Officieren van Dienst van de brandweer. De kaarten worden ook geschikt gemaakt voor bevelvoerders van de brandweer. De zes aandachtskaarten hebben de volgende onderwerpen: algemene procedure, brandstoftanks, lokale productie, tankstation, voertuigbrand, wegtransport.

Ontwikkeld door specialisten
De kaarten zijn ontwikkeld door specialisten van de Community of Practice (CoP) H2, samen met een specialist van de gezamenlijke brandweer. De kaarten zijn getoetst door de vakgroep Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen van Brandweer Nederland en goedgekeurd door de Programmaraad Incidentbestrijding. Het IFV gebruikt de kaarten voor het maken van les- en oefenstof. De kaarten worden de komende tijd door het lectoraat Transportveiligheid waar nodig nog aangepast op basis van praktijkervaringen en via oefeningen en testen.

Belangrijke rol waterstof
Nederland staat aan het begin van de energietransitie. In deze transitie gaat waterstof (H2) een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld als vervanger van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen. In toenemende mate zal waterstof ook worden gebruikt als brandstof voor voertuigen. Op dit moment staan er vier waterstoftankstations in Nederland. Het Rijk streeft naar twintig tankstations in 2020 en meer dan 200 tankstations in 2030.


Community of Practice (CoP) H2
De CoP H2 heeft als doel kennis en ervaringen op het gebied van waterstof op te halen en te delen met brandweermensen en veiligheidsadviseurs. Brandweerspecialisten, de lectoren Transportveiligheid en Brandweerkunde van het IFV, specialisten uit het bedrijfsleven en overheden vormen samen de CoP. ​


Download de Aandachtskaarten waterstof incidentbestrijding

Aandachtskaarten waterstof incidentbestrijding

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner