Intelligente camera’s tegen ‘slagboomduikers’ op bruggen

Steeds meer bruggen worden op afstand bediend. Daardoor kan het gebeuren dat de brug open gaat, terwijl er nog iemand op staat. Om dit te voorkomen, gaat Rijkswaterstaat intelligente camera’s inzetten, zo schrijft het AD.
Rijkswaterstaat beheert zo’n 200 beweegbare bruggen. Gemiddeld gebeurt het elke week dat ergens een slagboom wordt vernield, doordat een auto de waarschuwingslichten negeert en nog net probeert te passeren. Voetgangers en fietsers proberen soms zelfs de brug nog over te komen als de slagbomen al geheel gedaald zijn. Dat heeft de afgelopen periode tot verschillende ongelukken geleid, waarbij ook een dode is gevallen.
Proef
Ter ondersteuning van de brugwachters voert Rijkswaterstaat vanaf 2024 intelligente camera’s in. Die genereren een waarschuwing als een persoon of voertuig op de brug wordt gedetecteerd. De hiervoor benodigde software is inmiddels ontwikkeld, zodat nu de camera’s geïnstalleerd en beproefd kunnen worden. Dat gebeurt het eerst op de Biesboschsluis in Werkendam. Als deze proef slaagt, volgen de andere bruggen van Rijkswaterstaat. Het is niet bekend of ook provincies en gemeenten de technologie gaan gebruiken. De camera’s zijn voorzien van een infraroodsensor, zodat ook ’s nachts ‘slagboomduikers’ gesignaleerd kunnen worden. Het intelligente cameratoezicht is een van de maatregelen die Rijkswaterstaat doorvoert naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die concludeerde in 2019 dat de veiligheid van op afstand bestuurbare bruggen in Nederland tekortschiet. Er is toen een landelijke veiligheidsstandaard ingevoerd waaraan op termijn alle bruggen moeten voldoen.