Internationaal offensief tegen georganiseerde misdaad

Nederland gaat nauw samenwerken met Colombia in de strijd tegen de internationale drugshandel. Dat is besloten tijdens een bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie & Veiligheid aan het Zuid-Amerikaanse land, waar veel van de in Nederland verhandelde cocaïne vandaan komt.

Het is de bedoeling om met een internationaal offensief een einde te maken aan de goed georganiseerde en gewelddadige drugshandel. Colombia en Nederland gaan samen de criminele geldstromen in kaart brengen, experts uitwisselen en jacht maken op de drugsbendes. Yeşilgöz bezocht de stad Medellín onder andere om te leren van de Colombiaanse aanpak. Die heeft ertoe geleid dat de macht van de drugskartels flink is teruggedrongen en het aantal moorden in het Zuid-Amerikaanse land drastisch is verminderd. Zo wil de minister van Justitie & Veiligheid ook in Nederland ’terrein terugwinnen’ van de georganiseerde misdaad.

Uitwisseling
Nederland en Colombia gaan ook experts uitwisselen. Colombianen komen controleren in de Rotterdamse haven en zo’n tien Nederlandse verbindingsofficieren gaan de autoriteiten in Medellín helpen met advies. Verwacht wordt dat met het uitwisselen van informatie over geldstromen en bepaalde personen veel meer bereikt kan worden. Yeşilgöz heeft van deskundigen vernomen dat het voor criminelen niet meer lonend is als 20 procent van de smokkelwaar wordt onderschept. Zij hoopt dat binnen vijf jaar te kunnen realiseren.

Andere landen
Kolonel José Roa van de Colombiaanse drugsbestrijdingsdienst benadrukt dat de drugsproblematiek alleen met internationale samenwerking is aan te pakken. Geen land kan dit alleen bereiken. Zijn elite-eenheid pakte onder andere Saïd Razzouki op, die in 2020 aan Nederland werd uitgeleverd en nu berecht wordt tijdens het Marengo-proces. In het kader van internationale samenwerking is ook met Suriname een overeenkomst gesloten om drugszendingen vanuit dat land te stoppen. Ook moet er een Europese coalitie komen, zodat smokkelaars niet makkelijk naar andere havens kunnen uitwijken. En met de Verenigde Arabische Emiraten is een uitleveringsverdrag getekend, zodat kopstukken uit de drugswereld zich daar niet langer veilig kunnen terugtrekken.

Deel dit artikel via: