Internationaal succesvolle manager versterkt GFT

Birger T. Aasland (57) wordt lid van de Raad van Bestuur van GFT Gemeinschaft Fernmelde-Technik eG, een coöperatieve inkoopvereniging op onder andere beveiligingsgebied, die sinds kort ook in de Benelux actief is. Aasland zal zijn functie in het nieuwe management opnemen met ingang van 1 oktober 2022.

De achtergrond van zijn benoeming is de pensionering van de huidige woordvoerder van de Raad van Bestuur Rudolf Saken, die een sleutelrol heeft gespeeld in het leiden van het wel en wee van de coöperatieve inkoopvereniging voor ICT en beveiligingstechniek gedurende meer dan 21 jaar. In die periode heeft hij de coöperatie ontwikkeld tot een leidende speler in de industrie in Duitsland. Na Saken’s pensionering op 1 oktober 2022 zal de huidige commercieel directeur, dr. Stefan Touchard, samen met Aasland als verkoopdirecteur het bestuursorgaan vormen.

Zorgvuldige overdracht
“Met Birger T. Aasland hebben we een volleerd deskundige op het gebied van informatietechnologie binnengehaald, die uitgebreide management ervaring heeft in zowel Duitse middelgrote bedrijven als internationale ondernemingen”, zegt voorzitter van de Raad van Toezicht Wolfgang Gallin, die de benoeming toelicht. Gallin benadrukt ook het belang van een soepele overgang in de leiding van het bedrijf: “In onze coöperatie is het ‘wij’ heel belangrijk. Daarom zal Birger T. Aasland al vanaf 1 juli voor GFT werken. Dit geeft ons een fase van drie maanden waarin voor een zorgvuldige overdracht kan worden gezorgd, net zoals er tijd zal zijn voor het nieuwe lid van de Raad van Bestuur om de eerste leden en partners te leren kennen, evenals de werknemers.”

Win-win-situatie
Het nieuwe lid van de Raad van Bestuur is overtuigd van het GFT-model: “Als GFT niet bestond, zou het uitgevonden moeten worden. De vereniging is immers niet alleen een inkoopvereniging, maar garandeert ook een win-win-situatie voor alle belanghebbenden, dankzij haar coöperatieve waarden en nauwe samenwerking met de leveranciers.” Aasland vindt de strategie van de onderneming om met het succesvolle model in andere Europese landen mee te groeien dan ook logisch. Bovendien zou het belangrijk zijn de behoeften van de markt en van de klanten permanent in aanmerking te nemen voor een voortdurende verdere ontwikkeling van de dienstenportefeuille, om concurrentievoordelen en de daaruit voortvloeiende toegevoegde waarde voor de aangesloten bedrijven te realiseren.

Birger T. Aasland werd geboren in Essen met Noorse wortels, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Hij heeft vele jaren ervaring in wereldwijd management bij bekende ICT-bedrijven. Voor hij bij GFT kwam, was Aasland vele jaren verantwoordelijk voor verschillende managementtaken in dienstverlening, verkoop en bedrijfsontwikkeling. Hij werkte onder ander voor Arvato Systems GmbH, BWI Systeme GmbH en IBM Duitsland. Meest recent was Aasland general manager Key Accounts voor DXC Technology Duitsland (voorheen Hewlett Packard Enterprise).

Deel dit artikel via: