Internationale klopjacht op topcybercriminelen

De anonimiteit van de meest gezochte cybercriminelen ter wereld komt op 23 mei ten einde. Twintig verdachten, die gezamenlijk honderden miljoenen euro’s hebben verdiend met afpersing en de handel in gehackte computernetwerken, worden met naam en foto toegevoegd aan de Most Wanted-lijst van Europol.
Hiermee start een nieuwe fase van Operation End Game, een grootschalige internationale politieactie onder leiding van het Team High Tech Crime van de Nederlandse Landelijke Opsporing, in samenwerking met onder meer de VS, Groot-Brittannië en Duitsland.
De operatie richt zich op zogenoemde botnets: netwerken van geïnfecteerde computers die via platforms als Telegram en het darkweb verhandeld worden. Criminelen gebruiken deze netwerken voor ransomware-aanvallen, waarbij bedrijven worden afgeperst, of om particulieren financieel uit te kleden. “De deur staat wijd open voor cybercriminelen”, zegt Stan Duijf, hoofd Operatiën bij Landelijke Opsporing.
Op de speciale website operation-endgame.com worden de verdachten nu publiekelijk gemaakt. Het gaat voornamelijk om Russen die zich in Europa of de Verenigde Staten ophouden. Door diepgaand digitaal speurwerk wist de politie hun identiteit te achterhalen. De publieke bekendmaking moet hun bewegingsvrijheid beperken én hen isoleren binnen de criminele wereld.
Deals
De politie heeft wereldwijd 300 botnetservers uit de lucht gehaald, waarvan 58 in Nederland. Hierdoor zijn naar schatting een half miljoen gebruikers een hack en financiële schade bespaard gebleven. Onder de getroffen bedrijven bevindt zich een groot Nederlands concern, dat deels wordt gecompenseerd uit de in beslag genomen cryptovaluta ter waarde van 21 miljoen euro.
Naast repressie biedt de politie verdachten ook deals aan. Wie meewerkt aan het ontmantelen van netwerken, kan rekenen op strafvermindering. De boodschap van de politie is helder, aldus Duijf: “We weten wie je bent, waar je bent geweest en we komen je halen.”