Interventieteam tegen toenemende agressie in ziekenhuis

Ziekenhuizen in het Groene Hart nemen steeds vaker maatregelen tegen agressie van patiënten en bezoekers. Boze reacties op lange wachttijden of onvrede over een behandeling leiden regelmatig tot gespannen situaties. In het Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) wordt nu actief gewerkt aan het voorkomen en aanpakken van dit soort incidenten.
Het Alrijne Ziekenhuis start binnenkort met een speciaal interventieteam, als aanvulling op de bestaande ondersteuning door collega’s en leidinggevenden. Het team bestaat uit getrainde medewerkers die leren hoe ze effectief kunnen de-escaleren bij dreigende situaties. Naast directe ondersteuning biedt het team ook advies over nazorg en werkt het preventief mee bij risicovolle patiëntbezoeken.
In het GHZ moest de beveiliging vorig jaar 125 keer worden ingeschakeld — gemiddeld zo’n 2,5 keer per week. Volgens een woordvoerder is dat slechts het topje van de ijsberg, omdat niet elk incident wordt gemeld. Een werkgroep Agressie en Geweld monitort signalen vanuit verschillende afdelingen en traint het personeel, in samenwerking met de politie, in betere communicatie en omgang met agressie.
Sancties
Ook het St. Antonius Ziekenhuis wil agressie voorkomen en startte de campagne Glimlach, die bezoekers en patiënten bewust maakt van de impact van hun gedrag. “Een klein gebaar zoals een glimlach kan helpen om spanningen te verminderen”, aldus het ziekenhuis.
Hoewel de meeste bezoekers respectvol blijven, zijn maatregelen nodig voor de kleine groep die over de grens gaat. Ongewenst gedrag kan leiden tot waarschuwingen of zelfs strengere sancties.
Ziekenhuizen benadrukken begrip te hebben voor emoties tijdens een ziekenhuisverblijf, maar verwachten wederzijds respect: “Medewerkers zijn er om te helpen, en verdienen een veilige werkomgeving.”