Inzamelactie hulpmiddelen voor Oekraïense politiemensen

Op initiatief van de Nederlandse politieman Mustafa Celik is een inzamelingsactie gestart voor politiecollega’s in het door oorlog geteisterde Oekraïne. Gevraagd wordt om geld, beschermingsmiddelen en getrainde vrijwilligers met een achtergrond bij de politie of het leger.

De spullen kunnen op 1, 2 en 3 maart worden ingeleverd op het Kouwenaarspad 18 in Vaassen (grote vrachten) en aan de Tolweg 5 in Baarn (kostbare spullen). De locaties zijn geopend van 9:30u tot 16:30u. De initiatiefnemers zijn op zoek naar helmen, kogelwerende vesten, ehbo-setjes, AED’s, reddingsdekens, noodrantsoenen (licht gewicht maaltijden die heel lang goed blijven), tactical gear, medicijnen, goed werkende laptops, tactische en beschermende werkkleding en schoenen, thermokleding en thermo ondergoed, nacht en warmtekijkers, beschermende (zonne)brillen, goed speelgoed voor kinderen, warme (kinder)kleding, vitamine pillen voor volwassenen en kinderen en alles wat van meerwaarde en steun kan zijn.

Vrijwilligers gezocht
Ook willen de initiatiefnemers graag goede betrouwbare (4×4) voertuigen waarmee de spullen naar Oekraïne gebracht kunnen worden. Wie ruime politie- en/of militaire ervaring heeft is welkom om mee te gaan. De organisatie kiest zelf uit wie er mee kan en mag. Men is nadrukkelijk niet op zoek naar avonturiers. “Als gezamenlijke bevriende internationale politiemensen, bonden en verenigingen zamelen wij goederen in voor (de families van) politiemensen in Oekraïne. Ze strijden mee (in de frontlinie) maar er zijn grote tekorten aan beschermende kleding en gear. De Nationale Politie van Oekraïne heeft namelijk eerder beschermende middelen overgedragen aan de militairen aan het front”, zegt Celik.

Goede contacten
De Nationale Politie van Oekraïne is net zoals in Nederland en België een civiele politieorganisatie. Oekraïne heeft ook een eigen afdeling van The International Police Association. Dit is een vriendschappelijke politievereniging. De deelnemende landen in Europa van de IPA hebben warme banden met elkaar. Door de intensieve samenwerking tussen verschillende Europese politiebonden en verenigen zijn er rechtstreekse contacten met (politie)mensen in de regio en is bekend waar de spullen veilig en vertrouwd afgegeven kunnen worden. Celik benadrukt dat het de intentie is om hulp en veiligheidsgoederen aan (de families van) politiemensen te leveren. Er worden geen wapens naar Oekraïne gebracht.

Deel dit artikel via: