Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

CDVI

RoSecure

PG Security Systems

Seris

Brivo

CSL

SmartSD

Nenova

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Trigion

HID

Gold-IP

Multiwacht

Uniview

JMB Groep

Advancis

Lobeco

Kiwa

Masset Solutions

Securitas

CardAccess

Genetec

ASIS

Eizo

i-Pro

SmartCell

Nimo Dog Security

Unii

Hikvision

IDIS

Sequrix

Connect Security

Paxton

SOBA

HD Security

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

Centurion

Avigilon Alta

VideoGuard

Regio Control Veldt

Explicate

2N

Optex

ARAS

GFT

Add Secure

DZ Technologies

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

20face

Seagate

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Paraat

De Beveiligingsjurist

NIBHV

VVNL

Top Security

EAL

VAIBS

Milestone

Bydemes

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

ADI

VBN

Crown Security Services

OSEC

VEB

G4S

Dero Security Products

Alphatronics

ASSA ABLOY

ISO 9001 en VCA voor ASSA ABLOY Opening Solutions

8 september 2022
Redactie
11:10

ASSA ABLOY Opening Solutions heeft de ISO 9001-certificering behaald voor zijn vestigingen in Wemmel, Nieuwspoort en het Nederlandse Raamsdonksveer. ASSA ABLOY Raamsdonksveer kreeg daarnaast ook een VCA-certificaat voor het veilig werken op risicovolle locaties.

ISO 9001 is een internationale kwaliteitsnorm die garandeert dat een organisatie werkt aan de toepassing van effectieve principes voor kwaliteitsmanagement en continue verbetering. ASSA ABLOY Raamsdonksveer kreeg daarnaast ook een VCA-certificaat, wat aantoont dat de vestiging in staat is risicovolle operationele werkzaamheden op een veilige en gezonde wijze uit te voeren. “Klanten hechten er terecht steeds meer belang aan dat je die certificaten kun voorleggen”, vertelt QA EH&S-manager voor de Benelux bij ASSA ABLOY Opening Solutions Henri Nijland. “Maar dat is lang niet onze enige drijfveer geweest. De ISO 9001-certificering is een wereldwijd erkende kwaliteitsnorm die garandeert dat wij een goed kwaliteitsmanagementsysteem hebben, wat betekent dat wij constant werken aan de verbetering van onze klantgerichtheid, de betrokkenheid van onze werknemers, goed leiderschap binnen ons bedrijf, onze procesbenadering en gebaseerde besluitvorming. VCA gaat dan weer over veiligheid op de werkvloer. Maar dan extern: het VCA-certificaat garandeert onze klanten dat onze mensen in veilige omstandigheden werken wanneer zij bij hen een installatie of onderhoud gaan uitvoeren.”

Preaudit en dan naar SKG-IKOB
Nijland legt uit welke inspanningen ASSA ABLOY Opening Solutions (nog) moest doen om beide certificeringen te behalen. “In een werkgroep hebben we grondig bestudeerd aan welke normeisen die ISO 9001 en VCA opleggen, we met ons bedrijf al voldeden. Die normen behelzen de kernwoorden die ik net beschreef. Vervolgens hebben we bekeken hoe we die konden vastleggen in een kwaliteitsmanagementsysteem.”
“Eigenlijk deden we al heel veel vanuit de normeisen , alleen komt het er dus op aan die zaken duidelijk te omschrijven. Toch liepen we ook nog aan tegen dingen die we nog niet goed genoeg hadden geborgd . Zo hadden we bijvoorbeeld nog geen periodieke goede leveranciersbeoordeling opgesteld. Ook andere wat ik zou noemen gaten in de kaas hebben we vastgesteld middels een goede beschrijving.”
Toen die opdracht klaar was, deed ASSA ABLOY samen met een externe adviseur een soort preaudit. “Om na te kijken of alles afgedekt was om voor de certificeringen te kunnen gaan”, aldus Nijland. “Uit de preaudit kwamen nog enkele aandachtspunten naar boven, waarna we de puntjes op de i hebben gezet en contact zochten met SKG-IKOB, een Nederlandse certificeringsorganisatie voor zowel ISO 9001 als VCA. Die heeft met ons een planning opgesteld om samen alle processen in de entiteiten in Wemmel, Nieuwpoort en Raamsdonksveer te evalueren. Dat proces duurde van maart tot mei. De rapportage van SKG-IKOB heeft dan finaal geleid tot de ISO 9001-certifincering voor de drie vestigingen en het VCA-certificaat voor de entiteit in Raamsdonksveer.”

Kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid
De meerwaarde van beide certificeringen voor het bedrijf overlapt volgens Nijland in grote mate met die voor de klant en is volgens hem samen te vatten in een aantal punten. “Zo is er voortaan zwart op wit bewijs dat wij kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel dragen. Daarnaast zorgt de externe audits nodig voor het behalen van die certificeringen ervoor dat je je processen optimaliseert en zo zorgt voor een hoger bedrijfsrendement, doordat je een duidelijke structuur in je processen en communicatie vastlegt. Daardoor worden problemen voortaan tijdig gesignaleerd en verhoog je uiteraard ook de kwaliteit van je diensten. Je medewerkers worden er zich door de certificeringen ook bewuster van dat kwaliteit vooropstaat. Al het voorgaande zorgt ten slotte ook voor meer klanttevredenheid en een beter bedrijfsimago. En vooral de klanttevredenheid is waar je het uiteindelijk voor doet.
Volgens Nijland stellen klanten het beschikken over de nodige certificeringen steeds vaker als eis. “Het is niet onze enige drijfveer, maar we stellen wel vast dat als we beide certificeringen niet zouden hebben we uiteindelijk marktaandeel kunnen gaan verliezen. Met name wat VCA betreft, zien we dat. Als je die certificering niet hebt, zal het steeds lastiger worden om opdrachten binnen te halen.”
Zowel de ISO 9001- als de VCA-certificering is drie jaar geldig. Nijland: “Na de initiële certificeringsaudit worden we elk jaar opnieuw ge-audit, waarna er in het derde jaar weer een her- certificering volgt.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner