Jaar cel en behandeling voor ’trouwstoetmepper’

De 26-jarige Shahid B. uit Rotterdam is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dit vanwege het bewusteloos slaan van een agent, die betrokken was bij de aanhouding van een overlast veroorzakende trouwstoet.

De veroordeelde had nog een andere voorwaardelijke straf van een jaar. Die hoeft hij niet alsnog uit te zitten. Wel moet hij zich na zijn celstraf in een kliniek laten behandelen voor zijn gedragsstoornissen. Het slachtoffer, agent Gert-Jan de Jonge, werd 30 augustus vorig jaar van achteren zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij het bewustzijn verloor en een whiplash opliep. Hij is nog altijd gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De dader verklaarde tegenover de rechter spijt te hebben, maar dat hij nu eenmaal zo is en er niets aan kan doen. Hij ging door het lint toen de agent zijn zwager wilde aanhouden vanwege overlastgevend gedrag.

Behoorlijk strafblad
Tijdens de rechtszaak uitte de agent felle kritiek op de familie van de verdachte. “Welke mensen laten iemand hulpeloos liggen en gaan dan feestvieren? Wat was er gebeurd als je in een fatsoenlijke familie was opgegroeid?” Het OM had twee weken geleden al anderhalf jaar cel en tbs tegen de man geëist. De dader heeft een behoorlijk strafblad. Al op zijn negentiende werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Later werd deze straf omgezet in een PIJ-maatregel. Dat betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen en wordt ook wel jeugd-tbs genoemd. De maatregel is bedoeld voor jongeren met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis. De patiënt wordt behandeld om herhaling van het misdrijf te voorkomen, maar dat werkt kennelijk niet altijd.

Deel dit artikel via: