Jeugdcriminaliteit neemt af, maar wordt gewelddadiger

Recente geweldsdelicten onder jongeren veroorzaakten grote schrik bij zowel omwonenden als de rest van het land. Velen vragen zich af welke kant Nederland opgaat. Toch benadrukt expert Jeroen van den Broek dat de jeugdcriminaliteit als geheel juist is afgenomen.
Volgens Van den Broek, in een interview met de Volkskrant, is de jeugdcriminaliteit in de afgelopen tien jaar gehalveerd. Bovendien stijgt de gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste delict plegen en worden de zwaarste delicten op latere leeftijd begaan. Wel nam het aantal moord- en doodslagzaken waarbij jongeren betrokken zijn tussen 2019 en 2023 toe. Hoewel het totale aantal jeugdcriminelen dus afneemt, waarschuwt Van den Broek ervoor dat een kleine groep jongeren steeds gewelddadiger wordt. Dit betekent niet dat de gehele jeugdcriminaliteit verhardt, maar doordat de groep criminelen kleiner wordt, krijgt deze verharde kern meer aandacht. Dit beïnvloedt zowel de publieke perceptie als het werk van professionals. Over de daadwerkelijke trend in jeugdcriminaliteit na 2023 valt nog weinig te zeggen, aangezien recente cijfers ontbreken.
Tieners die zware delicten plegen, komen vaak uit instabiele gezinnen zonder vaderfiguur. Ze groeien op met een gevoel van afwijzing en zoeken hun toevlucht in criminaliteit. Effectieve gezondheids- en jeugdzorg kunnen hierin een belangrijke rol spelen, aldus Van den Broek.