JMB Groep en ROC Flevoland samen tegen personeelstekorten
Terwijl beveiligingsbedrijven klagen over vacatures die niet zijn in te vullen, lukt het ROC’s nauwelijks om stageplaatsen voor studenten te vinden. “Een gemiste kans”, zegt Jasper Lieste van het Almeerse beveiligingsbedrijf JMB Groep. Hij plukt inmiddels de vruchten van een uitstekende samenwerking met het ROC in zijn gemeente.
ROC Flevoland leidt jaarlijks tientallen studenten op tot particuliere beveiliger, gastheer of -vrouw of handhaver. Een belangrijk onderdeel van hun opleiding is de praktijkstage. Het afgelopen jaar konden vijftien studenten hiervoor terecht bij JBL Groep, dat in datzelfde jaar bekendheid kreeg als VEB Beveiligingsbedrijf van het Jaar, waarbij het zo’n 150 concurrenten achter zich liet. “Wij vinden dat studenten beveiliging een goede kans verdienen en hebben ons daarom laten erkennen als opleidingsbedrijf voor de beroepsbegeleidende leerweg”, vertelt Jasper Lieste. “Dat werd bijzonder gewaardeerd, want het kost het ROC veel moeite om geschikte stageplaatsen te vinden voor hun studenten.”
Maatschappelijk project
De aspirant beveiligers van JMB worden ingezet op onder andere de middelbare scholen Echnaton en Meergronden in Almere, waar het bedrijf een overeenkomst mee heeft afgesloten. De beveiligers helpen de leerkrachten met het handhaven van de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen binnen de grote scholengemeenschappen. “Voor ons is dat een maatschappelijk project”, vervolgt Lieste. “We verdienen er niets aan, maar we vinden het leuk om te faciliteren. Bovendien is het voor ons een goede kans om kennis te maken met jong talent in de beveiliging. De pareltjes pikken wij er wel uit. Die kunnen na hun examen meteen bij ons aan de slag. Maar belangrijk is ook dat wij op deze manier voorkomen dat het ROC wegens een tekort aan stageplaatsen de instroom van studenten moet beperken. We hebben die nieuwe mensen hard nodig als branche.”
Poortwachter
JMB treedt ook op als adviseur van het ROC. Het bedrijf verschaft de onderwijsinstelling inzicht in wat voor competenties particuliere beveiligingsorganisaties nodig hebben. “We zijn een soort poortwachter. Door nieuwe studenten goed voor te lichten, voorkom je dat ze achteraf teleurgesteld stoppen met hun opleiding. Daarnaast vergt het werk in de beveiliging zeker een bepaalde mate van representativiteit, mondelinge vaardigheden en intelligentie. Wij helpen de docenten om daarop te selecteren, zodat zij uiteindelijk de juiste mensen kunnen afleveren aan de arbeidsmarkt. Intussen kijken we natuurlijk als stagebegeleider ook of er studenten tussen zitten die perfect passen bij een van onze opdrachtgevers. Maar ook de andere studenten blijken door deze aanpak relatief makkelijk aan stageadressen te kunnen komen.”
Alle facetten van het vak
Lieste moedigt andere particuliere beveiligingsorganisaties aan om ook de samenwerking aan te gaan met de ROC’s. “Maar houd er wel rekening mee dat je de aspiranten voldoende begeleiding en tijd kunt geven. En plaats ze in een veilige omgeving, waar een fout niet direct fatale gevolgen heeft. Heel belangrijk is ook een goede match tussen de aspirant en de begeleider. Er is niet altijd direct een klik. Het is het beste als je studenten een plek kunt geven waar ze kennis kunnen maken met alle facetten van ons vak. Zet ze dus ook ’s nachts in en stuur ze eens met een hondengeleider op pad. Laat ze eens omgaan met zakenmensen, burgemeesters en wethouders, maar ook met zwervers, die je net zo goed vriendelijk moet behandelen. Ons vak is zo breed, dat iedereen er wel op de een of andere manier zijn draai in kan vinden.”