Johan Cruyff Arena fieldlab voor Safety & Security Things

De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam gaat innovatieve videoanalyse gebruiken om onder meer de bezoekersstromen te verbeteren. Gekozen wordt voor technologie op basis van Safety & Security Things, zodat camera’s nu al uitgebreid kunnen worden met zo’n 70 apps voor analytische functionaliteit.

Het Security & Safety Things IoT-platform voor slimme camera’s wordt geïntegreerd in de operationele software van het stadion. Zo worden belangrijke inzichten verkregen in de gang van zaken binnen de ArenA in relatie tot de actuele veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Dat laatste is vooral belangrijk als het stadion nog tijdens de pandemie evenementen wil faciliteren.
Het partnerschap met S&ST zal een potentieel model bieden voor andere organisaties die technologische oplossingen willen inzetten voor een veilige heropening van evenementenlocaties. Daarbij gaat het om veiligheid, maar ook om het verbeteren van de algehele bezoekersbeleving, het optimaliseren van het bedrijfsproces van het stadion en het beschermen van de privacy van bezoekers.

Living Lab
De ArenA is de thuisbasis van Ajax en het internationaal gerenommeerde Amsterdam Innovation ArenA (AIA). Dit Living Lab is opgericht door de ArenA en de gemeente Amsterdam om de ontwikkeling en het testen van innovatieve stadion- en smart city-oplossingen mogelijk te maken. Het Security & Safety Things (S&ST) IoT-platform en netwerk van camera’s is geïntegreerd in het  softwaredashboard van de ArenA en zal informatie en analyses bieden op het gebied van veiligheid, evenals over de optimalisatie van stadionactiviteiten en het contact met bezoekers.

Potentiële voordelen
“Elke technologie die wordt geselecteerd voor onze innovatie-omgeving is strategisch vanwege de potentiële voordelen. Niet alleen voor onze ArenA, maar ook voor de gemeente Amsterdam en andere stadions en grote eventlocaties die op zoek zijn naar technologische oplossingen om hun faciliteit veilig te heropenen en slimmer te exploiteren”, aldus Sander van Stiphout, directeur International van de Johan Cruijff ArenA. “De unieke flexibiliteit van de aanpak van Security & Safety Things stelt ons in staat om COVID-19 gezondheids- en veiligheidsanalyses en tools voor bedrijfsoptimalisatie gelijktijdig in te zetten en de camera’s eenvoudig opnieuw uit te rusten met andere analytische toepassingen als onze behoeften veranderen.”

Ingezette toepassingen
Een reeks slimme camera’s op het S&ST IoT-platform wordt geïnstalleerd op belangrijke plekken in het stadion. Met behulp van gespecialiseerde, op kunstmatige intelligentie gebaseerde videoanalysetoepassingen uit de S&ST Application Store die rechtstreeks op elke camera draaien, zal elk apparaat de ArenA waardevolle operationele inzichten kunnen verschaffen.
Wanneer het stadion weer opengaat, zullen de analytics voor crowd-detectie toezicht houden op de naleving van voldoende afstand en de bezoekersstromen rond ingangen en voedsel- of merchandise kiosken.

Verkeersstromen
Camera’s voor nummerplaatherkenning zullen helpen bij het realtime bewaken van de bezettingsgraad van parkeerlocaties en het optimaliseren van verkeersstromen. Toepassingen voor wachtrijdetectie kunnen worden ingezet om wachttijden voor bezoekers te verkorten door fans naar minder drukke gebieden te leiden en door inzicht te verschaffen in de personeelsbezetting op piekmomenten. In één specifiek gebied biedt een camera ook de mogelijkheid aan bezoekers om op een anonieme en contactloze manier feedback te geven over hun stadionervaring door het visuele van een ‘duim omhoog’ of ‘duim omlaag’ van een bezoeker te detecteren en zo beoordelingen te verzamelen zonder de bezoekersstroom te verstoren.

Wereldvraagstukken
“De flexibiliteit van ons slimme cameraplatform en de innovatiemissie van de ArenA zijn zeer goed op elkaar afgestemd voor het genereren van de intelligentie die nodig is om echte wereldvraagstukken op het gebied van privacy, gezondheid en veiligheid aan te pakken, maar ook voor nieuwe en creatieve ideeën voor stadion- en evenementmanagement”, aldus Hartmut Schaper, chief executive officer van Security & Safety Things. “We zijn vereerd dat we ons als innovatiepartner bij de ArenA mogen aansluiten en hen kunnen helpen bij het bieden van een naadloze en veilige bezoekerservaring.”

Privacyregels
Het camerasysteem en de manier waarop het wordt gebruikt, voldoet volgens de ArenA aan alle Europese en Nederlandse privacyregels. Bovendien heeft het gebruikte camerasysteem diverse voordelen op het gebied van privacy. De camera’s zijn uitgerust met krachtige processors die de beelden direct op de camera analyseren, waardoor het niet meer nodig is om een constante videostream door te sturen naar een centrale locatie, waar deze kan worden gecontroleerd of verder verwerkt. In plaats daarvan kunnen de camera’s zo worden geconfigureerd dat zij alleen informatie doorsturen over relevante gebeurtenissen, zoals wanneer zich een lange rij vormt, groepen mensen te dicht op elkaar staan, of personen niet de vereiste gezichtsbedekking dragen. Alleen dan worden de betreffende beelden doorgegeven. Dit beperkt de verwerking van persoonlijke informatie van bezoekers tot een absoluut minimum, in tegenstelling tot een traditionele opzet waarbij alle beelden worden doorgestuurd en altijd centraal worden verwerkt.

Deel dit artikel via: