John van den Heuvel wint Anti Fraude Award
De bekende misdaadjournalist John van den Heuvel won donderdagavond de Anti Fraude Award aan het slot van het Fraude Film Festival in het Koninklijk Theater Tuschinski. Andere genomineerden waren de Vereniging tegen de Kwakzalverij en BlueM en FastNL.
De Anti Fraude Award is een blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en/of corruptie en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen. Dit jaar waren er 24 kanshebbers waaruit drie genomineerden zijn gekozen. Voor het Expert Comité was het ook dit jaar weer een lastige taak om hieruit een shortlist te kiezen. Het Expert Comité is elk jaar weer onder de indruk van al diegenen die zich zo buitengewoon inzetten bij de bestrijding van fraude en corruptie. Eerder wonnen Opgelicht?! (2014), Transparency International NL (2015), Peter Olsthoorn (2016), Team High Tech Crime (2017), Bart de Koning (2018), Paul Depla (2019) en Chris van Dam (2021).
Winnaar
John van den Heuvel werd winnaar omdat hij sinds 1990 als misdaadverslaggever tientallen spraakmakende reportages over de onderwereld heeft gemaakt. Hij schreef meerdere boeken over misdaad, die zonder uitzondering bestsellers werden. Ondanks de vele bedreigingen die hij in de loop der tijd heeft ontvangen, is hij wel voorzichtig, maar niet bang om zijn werk te doen. Met zijn ervaring, kennis en kritische blik zorgt John van den Heuvel er voor dat het grote publiek weet hoe georganiseerde misdaad te werk gaat en welke aanpak nodig is. ‘Een misdaadjournalist die al vele jaren zijn nek durft uit te steken, zelfs als dit een groot offer vraagt van zijn persoonlijke vrijheid. Als schrijver en tv-persoonlijkheid neemt John van den Heuvel geen blad voor de mond’, aldus de jury.
Kwakzalvers
Een andere genomineerde was de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dit omdat bij fraude de zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn, voor het gewin van de bedrieger. En dat is schering en inslag in de wereld van de niet-reguliere behandelwijzen, ook wel ‘alternatieve geneeskunde’ of kwakzalverij genoemd. De Vereniging tegen de Kwakzalverij strijdt al 140 jaar tegen deze vormen van bedrog en oplichting op het gebied van de gezondheidszorg. Het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij beleeft dit jaar haar 133ste jaargang en publiceert jaarlijks vele artikelen over kwakzalvers en hun kwalijke praktijken. Tegenwoordig is de website met actuele informatie een belangrijk wapen in de strijd tegen oplichting door alternatieve behandelaren en hun nep-behandelingen. Ook is er de Meester Kackadorisprijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de organisatie die dat jaar de grootste rol speelt in het faciliteren van kwakzalverij.
Zoeken naar voortvluchtigen
Omdat BlueM in april 2022 een zeer succesvolle hackathon organiseerde onder de slogan ‘catch them if you can!’, werd ook dit initiatief genomineerd. Zo’n dertig OSINT-specialisten, waaronder cybervrijwilligers uit het hele land en digitale experts verzamelden zich en doken in dossiers, die FastNL had voorbereid. De dossiers varieerden van veroordeelden van zedenmisdrijven en levensdelicten tot plofkrakers en mensen die grote geldboetes hebben openstaan. Burgers en collega’s die online speurden naar onder andere een man die nog ruim 6 jaar moest zitten, vonden concrete informatie in open bronnen over zijn mogelijke verblijfplaats. Nog tijdens de hackathon hield de politie hem aan. Een aantal dagen later volgde de volgende aanhouding.