Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

HID

Gold-IP

Securitas

Masset Solutions

Explicate

Avigilon Alta

Top Security

PG Security Systems

VEB

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

Trigion

VAIBS

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

CDVI

ADI

BHVcertificaat.online

Paxton

DZ Technologies

Seagate

OSEC

ASIS

Oribi ID Solutions

NIBHV

20face

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Add Secure

Optex

Seris

Centurion

Nimo Drone Security

Eizo

Sequrix

Hikvision

VideoGuard

Genetec

Bydemes

Alphatronics

CardAccess

ASSA ABLOY

RoSecure

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Network Optix

Multiwacht

EAL

Uniview

VVNL

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Advancis

SmartSD

Paraat

Secusoft

CSL

Crown Security Services

Milestone

Lobeco

ARAS

2N

GFT

Unii

JMB Groep

VBN

G4S

IDIS

De Beveiligingsjurist

Nenova

Kiwa

HD Security

Connect Security

SmartCell

Nimo Dog Security

Akuvox

Jonge gestolen auto’s worden zelden opgespoord

17 februari 2015
Redactie
08:30

Gestolen auto’s van tussen de twee en vijf jaar oud worden weinig teruggevonden. Deze nieuwe auto’s worden vooral gestolen door criminele organisaties die de voertuigen snel en definitief laten verdwijnen.

Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het percentage teruggevonden personenauto’s van 2 t/m 5 jaar oud erg laag is. Deze worden vooral gestolen door professionele criminele organisaties, die ook in staat zijn deze auto’s snel en definitief te laten verdwijnen. Slechts 25 – 30% werd teruggevonden. Van de jongste auto’s (0 en 1 jaar oud) werd na diefstal rond de 40% teruggevonden. Vermoed wordt dat dit samenhangt met de toepassing van voertuigvolgsystemen, vooral in de jongste auto’s.
In 2014 werden 10.712 auto’s als gestolen aangegeven, tegenover 11.761 in 2013, een daling met 9%. De daling deed zich bij de meeste merken voor. Het aantal lichte bedrijfswagens (busjes) dat werd gestolen, daalde van 2.501 naar 2.224 (- 11%), zware vrachtwagens van 188 naar 159 (-15%). Het aantal gestolen motorfietsen daalde met 11% van 1963 in 2013 naar 1753 in 2014 (-11%).
Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal aangiften van diefstal niet eerder zo laag was. In het jaar 2000 werden nog 25.187 aangiften van diefstal van personenauto’s gedaan. In 2014 waren er 10.712 aangiften, dat is 57% minder dan in 2000. Diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes), vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. Diefstal aantallen van motorfietsen en brom- en snorfietsen zijn door de jaren heen wat wisselend.
De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt steeds vruchten af te werpen, aldus Titus Visser, directeur van AVc. We maken uit de cijfers op dat veel autofabrikanten hun nieuwste modellen weer beter beveiligd hebben tegen diefstal. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes, met diefstalcijfers die 17 – 25% lager liggen dan in 2013. Het aantal aangiften van diefstal van jonge auto’s (0 t/m 3 jaar) van alle merken samen was in 2013, 3506 en in het afgelopen jaar 3261 (- 7%).
Bij de aanpak van voertuigcriminaliteit is ook een snelle registratie van gestolen voertuigen van belang. Visser: Politie, RDW en Verzekeraars hebben samen een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen ingericht. Hierdoor staat een gestolen voertuig binnen een of twee uur na de telefonische melding door de eigenaar al geregistreerd in alle bestanden en kan de opsporing direct beginnen. Dit gaat ons helpen, meer gestolen voertuigen terug te vinden. AVc verwacht ook dat voertuigdiefstal hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor criminelen.
scooterIn 2014 werden 14.693 diefstallen van scooters geteld, 206 meer dan in 2013, een stijging met 1%). Titus Visser verwacht een positieve invloed van de toenemende inbouw van volgsystemen, waar ook enkele grote tweewieler verzekeraars gunstige polisvoorwaarden aan verbinden.
Een opvallend feit is de afname met 30% van het aantal gestolen gemelde Harley Davidson motorfietsen. Volgens AVc is dit het gevolg van gezamenlijke controles door RDW en politie, waarbij veel gestolen onderdelen van dit merk boven water kwamen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner