Justis komt met begrijpelijker en duidelijker VOG

Justis past per 1 december 2020 de teksten op de Verklaring Omtrent het Gedrag voor natuurlijke personen (VOG NP), Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) aan. Dit om begrijpelijk en duidelijk te communiceren, aldus de instantie.

De tekst op de voorkant van de VOG NP, VOG RP en de GVA gaat er anders uitzien. Daarnaast is een zin toegevoegd over het controleren van de echtheidskenmerken van de verklaring. Aan de inhoud verandert verder niets.
Justis adviseert de verklaringen altijd op echtheid en juistheid te controleren. De echtheid van de VOG NP, VOG RP en GVA is alleen vast te stellen via het originele papieren exemplaar. Via een PDF, scan of kopie is dat niet mogelijk. Daarom dient altijd naar het originele exemplaar gevraagd te worden. Zo is misbruik te voorkomen.

Kenmerken
Een echte verklaring is te herkennen aan een raster op het papier en het blauwe Rijkslogo. Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk. Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op. Bij een VOG NP licht onder een UV-lamp ook een rechthoek op om het blauwe N-nummer in de rechterbovenhoek. Bij een VOG RP en een GVA is dit een R-nummer. In het papier is een hologram zichtbaar.

Deel dit artikel via: