Justitie Brabant wil hulp publiek voor plukken van criminelen
Justitie in Brabant wil via opsporingsprogramma’s op TV namen en foto’s van criminelen openbaar maken in de hoop tips te krijgen die leiden naar hun vermogen. Het gaat hier om veroordeelden die nog miljoenen euro’s aan de staat moeten betalen, zo maakt het AD bekend. Juristen vinden het een slecht idee.
Het OM is op jacht naar miljoenen euro’s die de criminelen onder andere met drugshandel hebben verdiend en die zijn doorgesluisd naar het buitenland of geïnvesteerd zijn in onroerend goed. Er zijn nog geen namen bekend gemaakt, maar justitie zegt wel dat het gaat om personen waarvan de staat nog respectievelijk 11,5, 11,2 en 2,5 miljoen euro tegoed heeft. Er is gezocht naar het geld, maar zonder resultaat. Vandaar het idee om tips aan TV-kijkers te vragen. Volgens officier van justitie John van Eekelen kan je criminelen het hards in de portemonnee raken. Daarnaast zou de aanpak een wassen neus zijn als de criminelen veroordeeld worden tot het terug betalen van geld en dat vervolgens niet doen.
Tientallen miljoenen euro’s
Van Eekelen vindt het niet te ver gaan om criminelen met naam en foto in de openbaarheid te brengen. Het gaat volgens hem niet om personen die een paar duizend euro schuldig zijn. Bovendien wordt het geld volgens de officier van justitie weer in andere vormen van criminaliteit gestoken als justitie het niet afpakt. Het zou gaan om tientallen miljoenen euro’s, boten en vastgoed. Justitie gaat ervan uit dat de criminelen daar regelmatig over opscheppen en hoopt op tips van jaloerse toehoorders. Er zullen ook foto’s van dure boten en auto’s op TV worden getoond met de vraag waar die gevonden zouden kunnen worden. Het kan ook gaan om spullen van verdachten die nog niet veroordeeld zijn. Die komen niet met naam en foto op TV. Tips kunnen anoniem worden doorgegeven.
Privacy
Sommige advocaten vinden het een slecht plan van justitie. Lui, zinloos en een schending van privacy, zo zeggen zij. Justitie heeft volgens hen al voldoende andere middelen om te achterhalen waar criminelen hun geld hebben weggestopt. Zo kunnen criminelen drie jaar worden opgesloten als zij weigeren te vertellen waar zij hun crimineel verkregen geld bewaren. Een crimineel die al is veroordeeld, verdient het volgens de advocaten niet om nog eens publiekelijk bekend gemaakt te worden via de tv. Ook na de veroordeling heb je als crimineel recht op privacy, vinden zij. Ook wetenschappers zijn kritisch. Zij willen niet dat het publiek als makkelijk en goedkoop opsporingsmiddel wordt ingezet als dat niet echt nodig is om de veiligheid van de samenleving te waarborgen.