Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Eizo

Advancis

Kiwa

ASIS

Alphatronics

Crown Security Services

VideoGuard

Add Secure

VVNL

Service Centrale Nederland

2N

NIBHV

CardAccess

20face

HID

Brivo

Nimo Dog Security

CDVI

CSL

OSEC

Avigilon Alta

ADI

Top Security

Explicate

Securitas

Dero Security Products

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Masset Solutions

EAL

Akuvox

Optex

i-Pro

JMB Groep

NetworxConnect

SOBA

VEB

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Connect Security

Nimo Drone Security

IDIS

Paraat

Multiwacht

Unii

Sequrix

Uniview

Lobeco

Hikvision

Seagate

PG Security Systems

HD Security

DZ Technologies

Trigion

Eagle Eye Networks

Network Optix

Gold-IP

G4S

GFT

Seris

Bydemes

RoSecure

SmartCell

Alarm Meldnet

Centurion

Paxton

ARAS

VBN

Nenova

ASSA ABLOY

Genetec

Secusoft

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Milestone

Justitie in Duitsland sluit deal met Utrechtse plofkraakbende

8 juli 2024
Redactie
15:21

In het Duitse megaproces tegen een Nederlands/Belgische plofkraakbende, bestaande uit voornamelijk Utrechters, is een overeenkomst bereikt tussen het Openbaar Ministerie en dertien van de zestien verdachten. In ruil voor hun bekentenissen zijn er afspraken gemaakt over de minimum- en maximumstraffen, zo meldt het AD.

De deal zorgt voor een aanzienlijke versnelling van het megaproces, dat aanvankelijk 70 zittingsdagen zou duren. Nu er overeenstemming is bereikt tussen alle procespartijen, verwacht de rechtbank in Bamberg dat het proces in een beperkt aantal zittingsdagen kan worden afgerond. Dankzij de bekentenissen hoeft niet alle bewijslast uitgebreid besproken te worden. Er zullen nog wel drie getuigen en een DNA-deskundige worden gehoord. De regionale rechtbank van Bamberg kan momenteel geen uitspraak doen over de exacte duur van het proces en het aantal verwachte zittingsdagen.

Verwachte uitspraak
Het vonnis zal naar verwachting uiterlijk elf dagen na de hoofdzitting, die woensdag plaatsvindt, worden bekendgemaakt, aldus de rechterlijke macht van Bamberg. Voor het megaproces werd een speciale sporthal in Bamberg omgebouwd. Dit was nodig vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen en omdat alle zestien verdachten elk twee advocaten naast zich hadden. Dit was om te voorkomen dat een eventuele ziekte van een advocaat tot uitstel van het proces zou leiden.
De zaak draait om een Nederlands-Belgische plofkraakbende die in twee jaar tijd in wisselende samenstellingen dertig geldautomaten zou hebben opgeblazen. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is er voor 3,3 miljoen euro buitgemaakt en was de schade aan automaten en gebouwen 5,5 miljoen euro. De bende opereerde volgens een sterk hiërarchische structuur, waarin opdrachtgevers, spotters, chauffeurs en plaatsers van explosieven zich konden opwerken naar functies met meer aanzien en hogere inkomsten.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner