Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

Advancis

Unii

CardAccess

NIBHV

VVNL

Bosch Security Systems

Brivo

Lobeco

Top Security

Paxton

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Genetec

Uniview

i-Pro

DZ Technologies

Dero Security Products

Kiwa

Eagle Eye Networks

Connect Security

IDIS

SmartSD

Milestone

G4S

Service Centrale Nederland

Alphatronics

2N

20face

Explicate

ASIS

Sequrix

SmartCell

Add Secure

NetworxConnect

Seagate

Multiwacht

Nenova

Akuvox

Optex

Trigion

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Secusoft

EAL

Oribi ID Solutions

HID

Nimo Drone Security

SOBA

ARAS

Avigilon Alta

Securitas

Bydemes

VEB

ADI

Paraat

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Centurion

JMB Groep

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

ASSA ABLOY

PG Security Systems

VBN

Nimo Dog Security

Masset Solutions

CDVI

CSL

HD Security

GFT

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Ajax Systems

Seris

OSEC

Eizo

Gold-IP

VAIBS

Justitie wil burgeropsporing laten toetsen door rechter

26 november 2023
Redactie
07:00

In de strijd tegen cybercriminaliteit verkent de politie het gebruik van niet-politiepersoneel. Bij een hackathon assisteren burgers met specialistische digitale kennis de politie bij het oplossen van cybercrime-zaken. Het Openbaar Ministerie (OM) zoekt nu naar grenzen voor de participatie van burgers en streeft naar een proefproces, zo meldt Nieuwsuur.

Tijdens de hackathon evalueren tientallen technische experts dertig zaken, waaronder oplichting via Tinder, cryptofraude, en hacks van servers die stroominstallatiegegevens beheren. “De zaken moeten van enige belang zijn”, zegt officier van justitie Georges van den Eshof. “Bijvoorbeeld zaken waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is en zaken met aanzienlijke maatschappelijke impact.” Deelnemers, zoals een digitale beveiligingsspecialist van een ministerie, waarderen dergelijke incidenten vanwege de focus op het buitensluiten van criminelen.

In een zaak doet een cybercrimineel zich voor als zanger Frank Boeijen en overtuigt een fan om 200.000 euro over te maken.

Politiecijfers tonen een sterke stijging van cybercrime, zoals phishing, WhatsApp-fraude en cryptogerelateerde oplichting. “Traditionele misdaad zoals inbraken neemt af”, zegt cyberadvocaat Michael Berndsen. “Digitale criminaliteit groeit echter.”
Hoewel de politie over de kennis beschikt, is de capaciteit ontoereikend. Berndsen benadrukt dat intensieve inspanningen en fouten van criminelen nodig zijn voor succesvolle opsporingen.

Burgeropsporing
Waar ligt de grens? Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff erkent de waarde van burgeropsporing maar wijst op de complexiteit van de kwestie. Hij vraagt zich af of burgers het volledige opsporingsonderzoek mogen uitvoeren of dat zij slechts een deel van het dossier mogen inzien. Justitie wil duidelijkheid en zet daarom in op een proefproces. “Cyberzaken zijn nog niet opgelost in deze vorm. Een rechter moet hierover beslissen vanwege het onbekende terrein”, zegt Van den Eshof.
Politie en OM hopen door informatie te delen met experts een verdachte te identificeren, waarbij de rechtbank over de vervolging beslist. Hoewel Brinkhoff burgeropsporing als hulp voor de politie ziet, benadrukt hij het moeilijke toezicht. Hij vraagt zich af hoe men de burger onder controle houdt en wat er gebeurt als informatie onrechtmatig is verkregen. Van den Eshof erkent dat absolute controle onmogelijk is, maar belooft strafrechtelijke vervolging als de regels worden overtreden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner