Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

Connect Security

Top Security

Add Secure

CDVI

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Kiwa

CardAccess

Dero Security Products

EAL

Gold-IP

JMB Groep

Multiwacht

Brivo

GFT

Seris

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Explicate

Centurion

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Hikvision

ARAS

Bosch Security Systems

20face

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Eizo

CSL

SmartCell

Uniview

BHVcertificaat.online

Paraat

Akuvox

Nenova

VAIBS

i-Pro

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Unii

VEB

Advancis

DZ Technologies

RoSecure

Ajax Systems

Paxton

Trigion

OSEC

G4S

Optex

HID

VBN

Crown Security Services

NIBHV

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

ASIS

VideoGuard

Lobeco

Bydemes

Genetec

IDIS

Milestone

Securitas

Avigilon Alta

Sequrix

2N

Seagate

SmartSD

Nimo Drone Security

Secusoft

ADI

HD Security

SOBA

Justitie wil met particuliere dna-databanken cold cases oplossen

6 maart 2023
Redactie
07:51

Om vastgelopen moordzaken alsnog te kunnen oplossen wil het Openbaar Ministerie gebruik gaan maken van particuliere dna-databanken, zoals van de Amerikaanse bedrijven GEDMatch en FamilyTreeDNA. Dat schrijft NRC vandaag.

Begonnen wordt met een pilot om te kijken welke rol de databanken kunnen spelen in het oplossen van zeer ernstige strafzaken. De Amerikaanse justitie maakt al langer gebruik van particuliere dna-databanken om cold cases op te lossen en dat leidde al honderden keren tot succes. Zo werd een serieverkrachter opgespoord die dertien slachtoffers had vermoord. Toch ligt de aanpak ook in de VS gevoelig. Mensen hebben dna afgestaan om bijvoorbeeld hun familiegeschiedenis na te trekken en niet om de overheid te helpen misdrijven op te lossen. Bij GEDMatch en FamilyTreeDNA is het overigens wel mogelijk om aan te geven dat dna-profielen niet voor politieonderzoek gebruikt mogen worden. De databanken bevatten gezamenlijk zo’n 1,7 miljoen profielen.

Verre verbanden na te trekken
De verwachtingen zijn hooggespannen. Via de Amerikaanse dna-databanken zijn familiebanden tot de vijfde graad na te trekken. Zo kan dna-onderzoek via een heel verre neef uiteindelijk naar de dader leiden. Natuurlijk zullen niet veel Nederlanders hun dna aan de Amerikaanse bedrijven hebben afgestaan, maar omdat ook heel verre verwanten zijn op te sporen, denkt justitie veel te kunnen bereiken via bijvoorbeeld naar Amerika geëmigreerde familieleden.
Het gebruik van particuliere dna-databanken is bedoeld als opsporingsmiddel en niet als bewijsmiddel. Als een verdachte wordt opgespoord, is ook altijd nog regulier dna-onderzoek nodig. Rechercheurs en forensisch specialisten willen de methode zo snel mogelijk ook in Nederland inzetten. De top van het Openbaar Ministerie heeft hiermee ingestemd. Het laatste woord is aan de rechter-commissaris. Die moet toetsen of de voorgestelde methode legaal is.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner