Geld voor noodsteunpunten bij crisissituaties

Het kabinet wil in elke buurt zogeheten noodsteunpunten inrichten, plekken waar burgers terecht kunnen als zich een grote crisis voordoet, zoals langdurige stroomuitval, cyberaanvallen of natuurrampen. Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid heeft nu officieel aangekondigd dat hij budget vrijmaakt om deze steunpunten landelijk uit te rollen.
In gesprek met de NOS legt Van Weel uit dat het streven is om burgers bij een ramp binnen loopafstand toegang te geven tot een veilige plek. Daar kunnen ze bijvoorbeeld informatie ontvangen, mobiele apparaten opladen via aggregaten, vermissingen melden of eerste levensbehoeften zoals drinkwater krijgen. Lokale overheden krijgen de ruimte om zelf te bepalen waar de steunpunten precies komen, maar Van Weel noemt brandweerkazernes en sportcomplexen als logische locaties.
Aanleiding voor deze plannen is volgens de minister onder meer de toenemende geopolitieke dreiging vanuit Rusland. Hoewel Van Weel benadrukt dat een conflict niet op korte termijn wordt verwacht, vindt hij het noodzakelijk om voorbereid te zijn. Hij wijst erop dat burgers ook zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, bijvoorbeeld door een noodpakket in huis te halen waarmee ze 72 uur zelfstandig kunnen overbruggen.
Enorm tegenstrijdig
Voor de opstartfase van het project is 30 miljoen euro gereserveerd voor dit en volgend jaar. Vanaf 2027 komt er jaarlijks 68 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van lokale en regionale weerbaarheid. Dat bedrag is bestemd voor het inrichten van de steunpunten en het organiseren van bewustwordingscampagnes.
Het Veiligheidsberaad, waarin alle 25 veiligheidsregio’s vertegenwoordigd zijn, had eerder al aangedrongen op de komst van deze noodlocaties. Zij stelden voor om gebruik te maken van de circa duizend brandweerkazernes in het land, al is slechts één op de tien daarvan momenteel uitgerust met een noodaggregaat. Volgens hun berekeningen zou er 100 miljoen euro nodig zijn om het netwerk adequaat op te zetten.
Jaap Donker, directeur van de Veiligheidsregio Utrecht, reageert positief op de aangekondigde investering. Hij wijst op de groeiende risico’s zoals langdurige stroomstoringen, internetuitval, overstromingen en natuurbranden. Wel noemt hij het enorm tegenstrijdig dat het kabinet tegelijkertijd een bezuiniging van tien procent op de veiligheidsregio’s doorvoert. Van Weel geeft aan die bezuiniging vooralsnog niet te herzien.