Kabinet overweegt verbod grondstoffen harddrugs
Met een verbod op ruim honderd grondstoffen voor harddrugs wil het kabinet de productie van harddrugs bemoeilijken, zo schrijft De Telegraaf, die een reportage maakte van een bezoek van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid aan een oefenlaboratorium van de politie.
Het laboratorium staat op een geheime locatie en is bedoeld om agenten te leren hoe het opsporen en ontmantelen in zijn werk gaat. Alles ziet er zo realistisch mogelijk uit en er klinkt zelfs Zuid-Amerikaanse muziek. Experts vertelden tijdens het bezoek van de minister dat de overheid net zo wendbaar moet zijn als de drugscriminelen, die bijna dagelijks nieuwe ’recepten’ en methodes verzinnen om niet gepakt te worden. Door ruim honderd grondstoffen te verbieden, wil de minister de producenten de pas afsnijden en Nederland als ’handelsland’ voor harddrugs minder aantrekkelijk maken. Een speciale expertgroep moet dan bepalen om welke grondstoffen het gaat. Hierin zitten deskundigen van het OM, de politie, de Fiod, het NFI, de douane en de chemische industrie.
Hard nodig
De vergaande maatregel is volgens de minister hard nodig vanwege het gevaar voor de volksgezondheid en het door de drugsbendes gebruikte geweld, zoals liquidaties en bomaanslagen op straat. Daarnaast vormen ondermijning en milieuvervuiling een groot probleem. Als het bezit en vervoer van grondstoffen strafbaar wordt, wordt het makkelijker om op te treden tegen de drugsindustrie. In enkele landen geldt het verbod al. Iemand van het NFI zei tegen De Telegraaf dat vooral is gekeken naar grondstoffen voor soorten chemische drugs die in Nederland vaak worden aangetroffen in laboratoria, zoals amfetamine, methamfetamine en MDMA. Er zouden op de lijst geen grondstoffen komen te staan die nodig zijn voor legale chemische processen.