Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

Bosch Security Systems

Securitas

Top Security

Brivo

Add Secure

Kiwa

SOBA

HD Security

i-Pro

VBN

Regio Control Veldt

Sequrix

NIBHV

Seagate

Gold-IP

2N

SMC Alarmcentrale

Connect Security

Distri Company

Alarm Meldnet

Nenova

CSL

Explicate

VideoGuard

IDIS

Paxton

Uniview

VAIBS

Aritech

OSEC

Akuvox

ARAS

VVNL

ADI

Trigion

HID

G4S

Alphatronics

CardAccess

Centurion

Advancis

Hikvision

ASSA ABLOY

CDVI

ASIS

Masset Solutions

Ajax Systems

Genetec

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Avigilon Alta

Seris

Milestone

Bydemes

20face

Dero Security Products

Unii

SmartCell

MOBOTIX

VEB

Secusoft

DZ Technologies

Multiwacht

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

SmartSD

NetworxConnect

Network Optix

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Lobeco

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Paraat

EAL

Kabinet wil geen marktwerking in de ambulancezorg

25 juni 2019
Redactie
05:59

Marktwerking in de ambulancezorg lijkt van de baan. Het kabinet vindt dat iedereen op een ambulance moet kunnen rekenen als dat nodig is. Daarom mogen de huidige aanbieders het werk ook na 2021 blijven uitvoeren, schrijft het AD.

Het werk van de ambulancemedewerker vraagt om zekerheid, kwaliteit en continue beschikbaarheid, zegt minister Bruins van Medische zorg. De ambulancemedewerkers werken nauw samen met huisartsen, spoedeisende hulpafdelingen en andere partners en die samenwerking kan verstoord worden als om de zoveel jaar een ander bedrijf de aanbesteding wint.

Algemeen belang
Nederland heeft nu nog 25 ambulanceregio’s, met ieder één regionale ambulancevoorziening. Deze worden geleverd door tien publieke dienstverleners, vijf coöperaties, vijf stichtingen en vijf bedrijven. Deze bieden zowel de spoedeisende als de geplande ambulancezorg en beheren een meldkamer. In de nieuwe situatie zullen er tien landelijke meldkamers overblijven, van waaruit ook de ambulances worden aangestuurd. De ambulancezorg zelf blijft voor onbepaalde tijd in handen van de huidige aanbieders. Het kabinet is hier tevreden over, maar ‘Brussel’ vindt dat ook in de ambulancezorg de marktwerking ervoor moet zorgen dat de voordeligste partij het werk mag doen. Minister Bruins ondervangt dit door de ambulancezorg aan te merken als ‘niet-economische dienst van algemeen belang’. In dat geval is de mededingingswet niet van toepassing en hoeven de diensten niet openbaar aanbesteed te worden.

Geen gele taxi
Volgens Bruins is een ambulance geen gele taxi. Aan de Kamer schrijft hij dat het om een ‘fantas­tisch uitgerust vervoermid­del met hooggekwa­li­fi­ceerd personeel aan boord’ gaat. “Dat moet altijd zo blijven; een aanbesteding kan leiden tot een situatie waarin mensen minder hun best gaan doen als het contract niet verlengd dreigt te worden.” Volgens de minister houdt de overheid streng toezicht op de kwaliteit van de aanbieders. Als deze niet aan de eisen voldoen, zal worden ingegrepen. Het voldoen aan de eisen is echter niet eenvoudig. Ook in deze sector bestaan capaciteitsproblemen met hoge werkdruk als gevolg. Dat was voor het ambulancepersoneel de laatste jaren verschillende keren reden om actie te voeren. Bruins zegt dat de branche op het moment nieuwe kwaliteitsnormen aan het opzetten is. Het maakt hem overigens niet uit of publieke of private organisaties de ambulancezorg uitvoeren. “Als de responstijden maar oké blijven.” Dat laatste is volgens hem prima in orde.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

Videoguard

Distri Company

SequriX

Seagate

Suricat

Aritech

Wordt een partner