Kabinet wil gevangenis in Almere heropenen
Het kabinet wil de gesloten gevangenis in Almere weer in gebruik nemen. Dat is een opvallende koerswijziging na jaren van sluitingen in het gevangeniswezen. Staatssecretaris Coenradie van Justitie en Veiligheid onderzoekt de haalbaarheid en hoopt dat het complex daarna snel weer operationeel kan zijn. Volgens haar is de capaciteit hard nodig door een groeiend cellentekort.
In 2019 werd de gevangenis in Almere gesloten, omdat dalende criminaliteitscijfers zouden leiden tot lege cellen. Niet alleen Almere, maar ook andere gevangenissen werden destijds gesloten. Nu concludeert het kabinet dat er te veel gevangenissen zijn verdwenen. Naast een tekort aan cellen kampt het gevangeniswezen ook met een gebrek aan personeel. Dit probleem is volgens Coenradie mede veroorzaakt door eerdere sluitingen: “We merken nu de gevolgen van die beslissingen. En dat is pittig.”
Een gebouw vol uitdagingen
Tijdens een bezoek aan het leegstaande complex van 24.000 vierkante meter zag de staatssecretaris met eigen ogen dat heropening tijd kost. Het gebouw, met ruimte voor 300 gevangenen, heeft achterstallig onderhoud. Camera’s zijn verouderd, de brandveiligheid voldoet niet aan de huidige eisen en er is geen elektriciteit. Daarnaast zijn er 300 personeelsleden nodig, terwijl de werving al jaren moeizaam verloopt.
Door het tekort worden veroordeelden nu vaak eerder vrijgelaten, soms zelfs met enkelband. Ook worden zogenoemde zelfmelders voorlopig niet opgeroepen om hun straf uit te zitten. Coenradie verwacht dat verdere versoepelingen nodig zijn.
Burgemeester Hein van der Loo steunt het plan en wijst op de werkgelegenheid die heropening oplevert. Eerder werd het gebouw incidenteel gebruikt door politie- en defensie-eenheden en overwogen als opvanglocatie voor asielzoekers, maar dat idee stuitte op weerstand.
Met 20 miljoen euro extra budget wil het kabinet de heropening van de gevangenis realiseren, een proces dat hand in hand moet gaan met het aantrekken van personeel.