Kamer wil dat banken fraudeslachtoffers compenseren

De Tweede Kamer heeft unaniem een motie aangenomen waarin staat dat de banken slachtoffers van bankfraude moeten compenseren. Als de banken dat niet zelf willen, vindt de Kamer dat daar dan maar een wet voor moet komen.

De methodes van fraudeurs worden steeds slimmer en brutaler. Zo worden klanten door zogenaamde bankmedewerkers opgebeld en gewaarschuwd dat zij snel hun geld moeten veilig stellen, omdat de rekening gehackt is. Ook de phishing-mails worden slimmer en lijken rechtstreeks door de bank verstuurd te zijn. Wie erop klikt komt op een nagemaakte website van de bank uit, waarna de inloggegevens worden gekopieerd, met een geplunderde bankrekening als gevolg.

Verschillend beleid
De motie van de Tweede Kamer is een initiatief van Michiel van Nispen van de SP en is mede ingediend door CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD. Bankfraude wordt door de parlementariërs een groot maatschappelijk probleem genoemd. Het steekt hen dat banken hier verschillend mee omgaan. De Rabobank is redelijk coulant, maar ING en sommige andere banken stellen vaak dat de klant gewoon beter had moeten opletten. De Kamer vindt dat de banken hier hun zorgplicht verzaken. Een wet zou dit kunnen voorkomen. Het blijft echter een lastige kwestie. Banken doen veel aan voorlichting en kunnen in de praktijk moeilijk voorkomen dat klanten onbedoeld hun geld overboeken op de rekeningen van oplichters, of van geldezels die voor dit doel hun rekening laten misbruiken.

Deel dit artikel via: