Kamer wil snel onderzoek naar brandveiligheid woontorens
In Nederland zijn bijna duizend flats waarvan de brandveiligheid in twijfel wordt getrokken. Lokale overheden doen hier onderzoek naar, maar dat gaat volgens enkele Kamerleden veel te langzaam. Men wil nu dat het onderzoek nog voor de zomer is afgerond, zo schrijft het AD.
Volgens de Kamerleden zijn de gemeenten veel te traag met het onderzoek naar de brandveiligheid van flats, terwijl er aanwijzingen zijn dat brand bij bijna duizend van deze gebouwen tot een ramp kan leiden. Zij vinden dat minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken de lokale overheden veel meer onder druk moet zetten, om het onderzoek te bespoedigen. Sommige gemeenten hebben het onderzoek nu wel afgerond, maar daar gebeurt niets mee, zolang andere gemeenten nog bezig zijn. Een trieste situatie, aldus Sandra Beckerman van de SP. “We willen niet onnodig paniek zaaien, maar willen wel meer zekerheid dat mensen veilig kunnen wonen.”
Grenfell Tower
Wat er kan gebeuren werd in 2017 duidelijk toen in Londen een kleine woningbrand in de Grenfell Tower escaleerde tot een ramp waarbij 72 mensen om het leven kwamen. In Nederland bleken op sommige hoge gebouwen dezelfde gevelplaten te zijn gebruikt als die in Londen voor de snelle verspreiding van het vuur hadden gezorgd. Het ministerie beval gemeenten toen direct om daar onderzoek naar te doen. Maar tot nu toe hebben alleen Eindhoven en Nijmegen dat gedaan. Er blijken daar respectievelijk negen en twaalf flats te staan, waarbij het brandrisico hoog wordt geacht. Gepensioneerd hoogleraar Jos Lichtenberg schat dat er in heel Nederland een kleine duizend van dergelijke flats staan. Het gaat niet alleen om brandbare gevelplaten, maar ook om ondeugdelijke vluchtwegen en het ontbreken van brandalarm en blustoestellen. In Eindhoven gaat het volgens hem niet om negen, maar om 35 flats.
Onwetendheid
Veel kritiek is er op het feit dat bewoners in onwetendheid worden gelaten. In Nijmegen zijn alleen de eigenaren van risicovolle flats geïnformeerd. De lijst met brandgevaarlijke flats wordt niet openbaar gemaakt. Als reden noemt de gemeente dat nog niet duidelijk is of er werkelijk sprake is van een verhoogd risico. Volgens een risicotool wel, maar nader onderzoek door de eigenaren moet uitwijzen of werkelijk maatregelen nodig zijn. Ze zijn door de gemeente gewezen op hun verantwoordelijkheid en op de mogelijke gevolgen als hun gebouw niet aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Kamerlid Beckerman vindt dat echter niet genoeg. De wettelijke eisen geven volgens haar te weinig zekerheid dat de gebouwen ook echt veilig zijn.
Ondernomen actie
Directeur Wico Ankersmit van de vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland wil de situatie nuanceren. Tegenover het AD zegt hij dat het niet zo is dat gemeenten niets doen. Ze zijn volgens hem serieus met het onderwerp aan de slag. Zo zijn er vijf bijeenkomsten geweest om kennis te delen over onder meer isolatiemateriaal en vluchtwegen. Ook zou al actie zijn ondernomen bij flats die qua structuur en materialen vergelijkbaar zijn met de Grenfell Tower. Minister Knobs wacht voor de beoordeling van risicovolle flats op de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften. Die zou deze maand komen met een advies op basis van het rapport over de Grenfell Tower van 30 oktober vorig jaar. Voor de zomer debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.