Kamervoorzitters voor veiligheid ook privé reizen met chauffeur

Op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) mogen de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer nu ook in privétijd gebruikmaken van hun dienstauto met chauffeur. Daarmee krijgen zij dezelfde bescherming als een minister.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn hebben al een dienstauto met chauffeur tot hun beschikking, maar die mochten zij tot nu toe alleen gebruiken voor woon-werkverkeer en dienstreizen. Omdat voor hun veiligheid wordt gevreesd, heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een wetswijziging doorgevoerd, waardoor nu ook privéritjes zijn toegestaan met de gepantserde dienstauto met chauffeur. Noodzakelijk, vindt de minister, omdat het veiligheidsprofiel van de voorzitters vergelijkbaar is met dat van bewindspersonen.

Agressieve demonstranten
De NCTV wil niets kwijt over de precieze reden van de wetswijziging, maar stelt wel dat het gebruik van de dienstauto niet verplicht is. Bekend is dat minister-president Mark Rutte regelmatig op de fiets naar zijn werk gaat. De dienstauto wordt wel geadviseerd als er een bepaalde dreiging is. Dan moeten de Kamervoorzitters er ook voor privédoeleinden gebruik van kunnen maken, aldus de dienst. Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib had hier vorig jaar al op aangedrongen, vanwege het steeds agressievere gedrag van demonstranten. Politici moeten regelmatig via een achterdeurtje naar buiten om een confrontatie bij de hoofdingang van het Kamergebouw te voorkomen. De Kamervoorzitters hoeven overigens niet bang te zijn dat het privégebruik van de dienstauto hen via de fiscale bijtelling in rekening wordt gebracht. Die kosten zijn voor de Staat.

Deel dit artikel via: