Klanten ABN AMRO gaan deel witwasbestrijding betalen

Vanaf 1 juli 2022 gaat ABN AMRO een beperkt deel van de kosten voor witwasonderzoek doorberekenen aan klanten met een zakelijke betaalrekening. Die kosten worden begroot op 50 miljoen euro. Vorig jaar was de bank nog 480 miljoen euro kwijt aan een boete, die was opgelegd wegens gebrekkige controle.

ABN AMRO zegt financieel-economische criminaliteit zoals fraude, witwassen en de financiering van terrorisme te willen voorkomen omdat dit een belangrijke maatschappelijke taak is, maar ook omdat dit volgens de wet moet. De bank heeft hierbij een zogenoemde ‘poortwachtersfunctie’. Dit betekent dat actief gezocht moet worden naar mogelijk verdachte financiële transacties. Dit gebeurt door transacties en de identiteit van klanten te controleren.

Kosten
De bank heeft de kosten voor deze controles de afgelopen jaren voor het grootste deel zelf betaald en dat blijft zo. Maar de controles kosten steeds meer tijd en geld. Daarom wordt een beperkt deel van de kosten vanaf 1 juli 2022 doorberekend aan klanten met een zakelijke betaalrekening. Per onderneming moet een tarief per maand worden betaald voor klantonderzoek. De grootte van de onderneming speelt geen rol, wel de ondernemingsvorm. Voor eenmanszaken, vof’s en maatschappen worden geen extra kosten in rekening gebracht. Een vereniging of stichting betaalt 3 euro, een BV, CV, coöperatie of kerkgenootschap 6,50 euro en een buitenlandse ondernemingsvorm of NV gaat 20 euro betalen. Overige ondernemingsvormen zijn 6,50 euro per maand kwijt.

Deel dit artikel via: