KNVB signaleert fors meer geweld in stadions

Voetbalbond KNVB ziet een forse toename van supportersgeweld in en rond de voetbalstadions. Zo zijn in het eerste kwart van dit seizoen in de eredivisie en eerste divisie al 45 onderzoeken gestart naar supporters die zich misdragen hebben. Een dieptepunt vormde de wedstrijd NEC-Vitesse afgelopen weekend.

Als de trend zich doorzet zullen er dit seizoen 180 onderzoeken gaan plaatsvinden. De vorige seizoenen ging het om respectievelijk 70 en 90 onderzoeken. In een verklaring schrijft de voetbalbond dat spelers zijn bekogeld met plastic bekers bier, dat met spreekkoren specifieke personen en bevolkingsgroepen werden beledigd en dat er buiten het stadion bij enkele duels gewelddadigheden plaatsvonden.

Helemaal los
De politie ziet dat vooral jongeren de kans grijpen om rond voetbalwedstrijden de confrontatie met elkaar aan te gaan. Oudere supporters lijken daar geen invloed meer op te hebben. De KNVB denkt dat het te maken heeft met de coronacrisis. Nu alles weer lijkt te kunnen, gaan de jongeren helemaal los.
Clubs riskeren boetes bij ongeregeldheden, zoals het afsteken van een enorme hoeveel vuurwerk tijdens de wedstrijd tussen Ajax en BVB in de Johan Cruyff ArenA dinsdagavond. Daarom worden regelmatig stadionverboden uitgevaardigd. Dit seizoen is dat al ruim 300 keer gebeurd, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van ‘normale’ jaren. In andere landen neemt het voetbalgeweld eveneens toe en de KNVB wijst op het feit dat ook buiten het voetbal meer geweld voorkomt, zoals tijdens demonstraties. Er vindt momenteel overleg plaats over hoe het geweld in en rond stadions ingedamd kan worden.

Deel dit artikel via: