Koppeling tussen productieprocessen en veiligheidsprocessen
Voor de procesindustrie heeft Bosch een koppeling ontwikkeld die volgens het bedrijf tijd en geld kan besparen. Door productieprocessen en veiligheidsprocessen met elkaar te verbinden en deze te implementeren in één crisismanagementsysteem wordt de werkefficiëntie van operators verhoogd.
Daarnaast zorgt de koppeling volgens Bosch voor een overzichtelijke en veilige werkomgeving en wordt de kans op incidenten en calamiteiten verminderd, doordat er proactief gehandeld kan worden. Bosch Security Projects heeft om deze koppeling mogelijk te maken, de samenwerking gezocht met Ureason.
Valse meldingen
In de procesindustrie hebben operators naast terechte meldingen van een calamiteit ook te maken met ‘valse’ meldingen. De operator wordt afgeleid van zijn of haar werk en vaak wordt daarna niets meer met deze meldingen gedaan. Of nog erger, de ‘valse’ melding leidt tot een incident of calamiteit. Door een softwaresysteem te implementeren die verbanden legt tussen gebeurtenissen, alarmen, oorzaken, gevolgen en risico’s, kan men deze classificeren. Door de risicoclassificatie vervolgens te combineren met andere invloedsfactoren kan geconstateerd worden of het om een concrete melding gaat of niet. Als dat het geval is, wordt de melding met bijbehorende informatie doorgestuurd naar het crisismanagementsysteem. De afhandeling van het incident of de calamiteit wordt door dit systeem overgenomen. Hierdoor zijn operators in staat snel te handelen volgens vastgestelde procedures, die gebaseerd zijn op de geldende wet- en regelgeving. Dit voorkomt (procedurele) fouten, levert structurele tijdwinst op en beperkt de schade.
Risico’s in beeld gebracht
Met de koppeling tussen productieprocessen en veiligheidsprocessen wordt alle informatie in één crisismanagementsysteem gepresenteerd. Aan de hand van kennismodellen kunnen risico’s op calamiteiten in kaart worden gebracht middels een plattegrond. Hierin kunnen meldingen worden geanalyseerd en komen bijvoorbeeld disfunctionerende installaties boven water. Zo kan een onderdeel van een machine, ondanks regelmatige onderhoudswerkzaamheden, toch in storing vallen of in onderhoud moeten. Het onderdeel of de unit dient dan extra bewaakt te worden. Als een operator klikt op een gebied met een verhoogd risico krijgt hij de details te zien met daarbij een uitleg waarom het risico op calamiteiten in dit gebied verhoogd is.
What-if’s
In de oplossing van Bosch Security Projects en Ureason kunnen ook zogenaamde ‘what-if’s’ geïmplementeerd worden om te bepalen in welke mate het veiligheidsrisico toeneemt als bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. Een actuele situatie wordt virtueel gecombineerd met de mogelijke ‘what-ifs’. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt of er sprake is van een verhoogd risico, omdat de actuele situatie gevoelig is voor calamiteiten. Indien bijvoorbeeld een bepaalde drempelwaarde wordt overschreden, wordt de operator vroegtijdig van het verhoogde risico op de hoogte gesteld.
Geen communicatie
Bij productieprocessen gaat het om het uitvoerende proces en bij veiligheidsprocessen staan de randvoorwaarden centraal die ervoor zorgen dat de operationele processen veilig uitgevoerd kunnen worden en dat deze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Doorgaans worden deze processen parallel aan elkaar gemonitord en communiceren productieprocessen en veiligheidsprocessen niet met elkaar. Dit zorgt voor een onoverzichtelijk en inefficiënt verloop, waardoor proactief reageren op meldingen onmogelijk is. De incidenten en calamiteiten die voort kunnen komen uit deze meldingen kunnen leiden tot negatieve media-aandacht met imagoschade als gevolg en de continuïteit van een complete onderneming kan in gevaar komen. De samenwerking tussen Bosch Security Projects en Ureason zorgt ervoor dat de kans op incidenten en calamiteiten zoveel mogelijk beperkt wordt. Door een koppeling tussen de systemen van beide partijen worden risico’s in kaart gebracht, zodat proactief gehandeld kan worden.