Koppeling van politiegegevens kan ov-geweld halveren
Door een simpele koppeling van politiegegevens met geweldsincidenten in het openbaar vervoer worden treinen, bussen en de straat een stuk veiliger. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de agressieve reizigers en notoire zwartrijders ook wordt gezocht door de politie.
Dat zegt veiligheidsdeskundige Jan Politiek van openbaar vervoersbedrijf Arriva. De veiligheidsdeskundige werkt voor vervoerder Arriva, maar is ook lid van de Security Board van Deutsche Bahn.
Daders kunnen daardoor snel worden opgepakt of een reisverbod krijgen. Arriva zet alle geweld tegen chauffeurs, machinisten en conducteurs nauwkeurig in een systeem. Daardoor kan de vervoerder precies zien op welk tijdstip, bij welke halte, in welke bus of in welke trein het meeste geweld voorkomt. Ook kan per regio worden gekeken of per regio en kan de ernst van het incident worden onderscheiden. Hierdoor kan de politie gericht actie ondernemen en is het niet nodig om overal lukraak te patrouilleren.
Op het moment vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats voor het koppelen van data over overlastplegers in het openbaar vervoer en personen die bekend zijn bij de politie. In Liverpool, waar het idee van de koppeling vandaan komt, spreken de resultaten voor zich. In zeven jaar daalde het aantal incidenten met ov-geweld met 90 procent.