KPN begint met uitfaseren van analoog kopernetwerk
KPN neemt afscheid van het traditionele kopernetwerk voor telefonie. Het eerste gebeurt dat over een jaar in de Zwolse wijk Stadshagen en in het centrum van Eersel. Daar kan vanaf april 2020 alleen nog gebruik worden gemaakt van KPN-diensten via glasvezel en mobiel netwerk.
KPN wil geld gaan besparen met de overstap naar glasvezel omdat het werkend houden van twee vaste netwerken veel vergt van het bedrijf. Logischerwijs gaat KPN ook stoppen met het in stand houden van ISDN. Voor de beveiligingssector hebben deze ontwikkelingen grote gevolgen, omdat veel alarmsystemen nog altijd afhankelijk zijn van analoge verbindingen via het kopernetwerk. Deze zullen de komende jaren uitgebreid moeten worden met een analoog/IP-converter. Want uiteindelijk wil KPN overal in het land afscheid gaan nemen van het kopernetwerk, met daarbij de aansluiting van een miljoen extra huishoudens de komende drie jaar. Alle huishoudens die nog niet op glasvezel zijn aangesloten, zullen alsnog aan het glasvezelnet worden gekoppeld. Na Eersel en Zwolle gaat dat het eerst gebeuren in Amsterdam IJburg, Bennekom, Bergeijk en Eibergen.
FttH
Om efficiënter te kunnen werken en klanten het beste netwerk te bieden overweegt KPN om in de komende jaren in deze gebieden de dienstverlening op basis van koperen aansluitlijnen te migreren naar dienstverlening op basis van FttH aansluitlijnen en de koperen aansluitnetwerken buiten gebruik te stellen. Belcentrale, een KPN wholesale partner, beschouwt het als een showcase om vooruit te lopen op de uiteindelijke onvermijdelijke uitfasering van het kopernetwerk. Klanten van Belcentrale in overlaygebieden krijgen een scherp aanbod voor FttH.
Afhankelijk van de omstandigheden zal het koper uit de grond worden gehaald. Bij de Consumentenbond zijn volgens KPN overigens geen grote problemen rond overstappen naar glasvezel bekend. Niet bekend is of daarbij ook geïnformeerd is naar consequenties voor alarmering. De aanleg van het kopernetwerk is gestart in 1881.