KPN presenteert stand van zaken cybersecurity
Uitdagingen voor cybersecurity waren nog nooit zo groot. Tegelijkertijd zijn de bedreigingen voor vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid nooit zichtbaarder geweest dan vandaag de dag. Dat zegt KPN bij de presentatie van de vierde editie van de European Cyber Security Perspectives.
In deze vierde editie, geïnitieerd door KPN, zijn bijdragen terug te vinden van het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC), De Nationale Politie, Bits of Freedom, Europol, Deloitte, ID Quantique, Philips, Accenture, Check Point, GSMA, TNO, PWC, Zimperium, Kaspersky en KPN. Niet eerder hebben zoveel partijen meegewerkt aan de totstandkoming van deze editie van ‘The European Cyber Security Perspectives 2017’.
Oude kwetsbaarheden
Vandaag de dag zien we nog steeds oude kwetsbaarheden opduiken in nieuwe technologieën en worden hardware en software fabrikanten onvoldoende ter verantwoording geroepen om veiligheid te garanderen. Daarmee is het vermogen van de cybersecurity-industrie om te voorkomen, te detecteren en te reageren minimaal. Met de komst Internet of Things (IoT) worden zaken steeds meer aan elkaar gekoppeld, dit brengt ook een groot aantal risico’s met zich mee. Om cybercriminaliteit verder tegen te gaan, is samenwerken en het delen van kennis en ervaring meer dan ooit noodzakelijk.
Belangrijkste ontwikkelingen
Ook in deze editie wordt weer teruggeblikt op de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar met een samenvatting van de jaarlijkse Cybersecurity Assessment Nederland 2016 door het Nationaal Cyber Security Centrum. Tevens wordt ingegaan op de verschillende dreigingen op het gebied van e-mail, bedreigingen van binnenuit, doelgerichte aanvallen op apparaten en de kansen en dreigingen van IoT. En wat is de rol van de mens als het gaat om cyber security? Immers, hoe goed je het technisch ook dichttimmert, als iemand op een verkeerde link klikt, ben je machteloos.
Misbruikt
In 2016 werd de naam van KPN het meest misbruikt in phishing emails van criminelen. In het artikel ‘SafeMail @KPN’ gaan Michel Zoetebier, Eva Kelder en Ruud Leurs in op welke stappen er binnen KPN zijn genomen om dit een halt toe te roepen zodat veilige e-mails verstuurd kunnen blijven worden en ontvangers de juiste mails van KPN ook herkennen.
In het artikel ‘My First Golang Project?’ laat Bouke van Laethem van KPN aan de hand van aiki.go zien hoe je interessante informatie van de aanvaller kan gebruiken tegen de aanvaller. In het rapport 2017 staan vele interessante verhalen, waaronder over DDoS, Quantum Key Distribution en diverse verhalen m.b.t. Ransomware.
Over de European Cyber Security Perspectives 2017
The European Cyber Security Perspectives is een samenwerkingsverband van de Nationale Politie, het National Cyber Security Centre (van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) en een aantal bedrijven waaronder KPN. KPN heeft de partijen bij elkaar gebracht. Het idee erachter is dat samenwerking en kennisdeling essentieel is op het gebied van cyber security. Het doel van het rapport is deze kennis te delen. De hele European Cyber Security Perspectives 2017 kunt u hier vinden.
Voorgaande edities kunt u hier downloaden: editie 3, editie 2, editie 1