Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

Trigion

Akuvox

Masset Solutions

Eizo

NetworxConnect

ARAS

Add Secure

Regio Control Veldt

Ajax Systems

OSEC

HD Security

Nenova

Sequrix

IDIS

Service Centrale Nederland

ASIS

Optex

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Milestone

EAL

De Beveiligingsjurist

Top Security

SmartSD

PG Security Systems

JMB Groep

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Nimo Drone Security

CSL

G4S

Nimo Dog Security

Explicate

VVNL

Kiwa

Connect Security

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Avigilon Alta

Centurion

Advancis

Gold-IP

Hikvision

RoSecure

HID

GFT

Seris

Unii

CardAccess

Uniview

20face

Oribi ID Solutions

VBN

Securitas

Paraat

SOBA

CDVI

ASSA ABLOY

Paxton

2N

Brivo

SMC Alarmcentrale

Bydemes

VEB

Seagate

Genetec

VideoGuard

Alphatronics

NIBHV

ADI

Bosch Security Systems

Secusoft

i-Pro

Multiwacht

Alarm Meldnet

Kritiek Rabobank op witwasbeleid overheid

25 november 2019
Redactie
06:16

De huidige witwasaanpak schiet tekort en is ineffectief. Dat vindt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van de Rabobank. In het FD pleit hij voor een integrale aanpak en de instelling van een ‘systeemwaakhond’. “Met de huidige methode sporen we nu geen grote zwartgeldstromen op en blijven de echte boeven buiten het blikveld.”

Volgens de topbankier is de verhouding scheef tussen de publieke inspanningen en die van banken op het gebied van de bestrijding van financieel economische criminaliteit. Hij doelt daarmee op de achtduizend medewerkers die de grote banken moet inzetten om verdachte transacties te onderzoeken. Die mensen zijn nodig vanwege de wettelijke verplichting van banken om als poortwachter te functioneren van het financiële systeem. Recent werd bekend dat aan die verplichting onvoldoende invulling wordt gegeven. De Rabobank moet daarom 40.000 dossiers opnieuw onderzoeken.

Moderne technieken
Draijer zegt dat de Rabobank volop bezig is met controleren, maar dat in de 40.000 dossiers van particuliere klanten tot nu toe niets vreemds is aangetroffen. Dat wijt hij aan de opgelegde onderzoeksmethode. “Met moderne technieken kan je veel meer inzicht krijgen en op dagelijkse basis zien wat voor risico’s zich voordoen bij een klant.” De Rabobank werkt nu aan de bouw van een systeem dat in openbare bronnen informatie over klanten gaat verzamelen. Dat ontslaat de bank echter niet van de verplichting om ook volgens de ‘oude’ methode onderzoek te blijven doen, wat volgens Draijer heel veel tijd en geld kost. Het inzetten van de nieuwe technieken is wat hem betreft de eerste stap naar een effectievere witwasaanpak. Vervolgens wil hij klantgegevens gaan delen met andere banken. Als wij iemand eruit gooien omdat we serieuze twijfels hebben gaat die persoon naar de volgende bank en begint het proces van voren af aan.” Verder willen de banken meer samen optrekken met publieke partijen als de FIU, de FIOD en het OM. In een proefproject willen ze gezamenlijk verdachte transacties analyseren om zo inzicht te krijgen in verdachte patronen en grotere geldstromen. De witwasaanpak is volgens Draijer nu te veel gericht op de poortwachtersfunctie van individuele banken naar individuele klanten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner