Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VBN

EAL

VideoGuard

Trigion

Gold-IP

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Brivo

NetworxConnect

Sequrix

20face

Optex

Lobeco

Explicate

Centurion

NIBHV

CardAccess

Nimo Drone Security

SOBA

ADI

RoSecure

Ajax Systems

Hikvision

ARAS

Nimo Dog Security

Secusoft

Masset Solutions

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

VVNL

Advancis

VAIBS

HID

Paxton

ASSA ABLOY

CSL

i-Pro

Multiwacht

IDIS

Seagate

Seris

Nenova

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Milestone

2N

Bosch Security Systems

Unii

OSEC

Oribi ID Solutions

ASIS

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

CDVI

Eizo

HD Security

Crown Security Services

VEB

Regio Control Veldt

SmartSD

GFT

G4S

De Beveiligingsjurist

Genetec

Top Security

BHVcertificaat.online

Paraat

Bydemes

Add Secure

Kiwa

Uniview

DZ Technologies

JMB Groep

Akuvox

Securitas

SmartCell

Alarm Meldnet

Connect Security

Ksenia toonde bij Lobeco nieuwste innovaties

10 juni 2024
Redactie
03:33

Voor met name luxe woonhuizen en bedrijven brengt Lobeco de beveiligingsapparatuur van het Italiaanse Ksenia op de markt. Afgelopen week waren vertegenwoordigers van de fabrikant in het nieuwe pand van de distributeur in Zoetermeer. Tijdens een ‘meet & greet’ met installateurs konden zij de laatste innovaties van de geavanceerde systemen toelichten en vragen beantwoorden.

Roberto Antonini van Ksenia toonde de inbraakpanelen met 16 tot maar liefst 644 zones. De apparatuur is bedoeld voor hogere risicoklassen en voldoet daarom aan Grade 3, class II van de EN50136. De nieuwste panelen zijn tegenwoordig via een beveiligde verbinding en een webserver te beheren. Dat gebeurt aan de hand van grafische plattegronden. Installateurs hoeven hierdoor veel minder vaak naar klanten te rijden, wat in deze tijden van personeelsschaarste een uitkomst is.
Antonini liet ook zien hoe woningen met zijn apparatuur zijn te automatiseren. Dankzij ondersteuning van onder andere Amazon Alexa en Google Home is bijvoorbeeld te regelen dat bij inschakeling van het alarm de verwarming en verlichting uitgaan. Via de app of via bloktijden is in te stellen dat de verwarming aan gaat, voordat de bewoner thuiskomt. En zo zijn nog tal van andere scenario’s in te voeren. Bij bedrijven is het toegangsbeheer volledig te integreren.

Vernieuwingen
Omdat Ksenia voor het topsegment bedoeld is, vergen installatie en configuratie een gedegen vakkennis, waarbij Lobeco uiteraard de helpende hand kan bieden. Op alle producten zit 5 jaar garantie. De huidige generatie producten luistert naar de naam Lares 4.0 en dat is al een aantal jaren zo. Dat wil echter niet zeggen dat er geen vernieuwingen zijn. Via firmware worden de apps en componenten voortdurend verbeterd en van tijd tot tijd komen er nieuwe componenten bij. De laatste tijd zijn dat steeds vaker draadloze producten, omdat de vraag daarnaar door de eerder genoemde personeelsschaarste het snelst toeneemt. Voor Grade 3 blijft het nodig om kabels aan te leggen, maar bij het leeuwendeel van de projecten volstaat Grade 2 en dan is het handig en efficiënt om een hybride installatie te kunnen aanleggen.

Leuk
De populairste panelen hebben maximaal 644 zones en uitgangen, ondersteunen toegangstechniek, Onvif-camera’s, KNX en andere domoticasystemen en zijn direct op meldkamers aan te sluiten. Ze sturen pushberichten naar de gebruiker, werken met detectoren met elke weerstandswaarde en bieden diverse tools die het leven van de installateur makkelijker maken. Zo is toegang op afstand mogelijk via SecureWeb of de SecureWeb-app. Voor de gebruiker is het leuk dat het systeem met stemcommando’s te bedienen is. De panelen hebben een metalen behuizing en een 50W voeding achter het moederbord, waarop twee uitbreidingskaarten zijn aan te sluiten. Ook het bediendeel is degelijk uitgevoerd met mechanische drukknoppen en een Mifare-lezer. Een 6-kleurige led geeft de status weer. Het keypad is vandaal- en weersbestendig en daarom ook op de buitengevel te plaatsen. Voor extra veiligheid kunnen een tag en pincode worden gecombineerd.

Leveringsprogramma
De Ergo-T pro is een paneel met 10″ aanraakscherm voor montage aan de wand. Het ondersteunt alle functies van Lares 4.0 en is te gebruiken als video-intercom. Antonini werkte zo stuk voor stuk het hedendaagse leveringsprogramma af. Hij presenteerde de Velum-gordijndetector met een bereik tot 12 meter, de draadloze rookdetector, het Nanus-magneetcontact en het Poli-magneetcontact, dat ook pogingen tot inbraak detecteert. Interessant was ook de PIR met draaibare lens voor een breed of hoog detectiebereik. De gevoeligheid is in te stellen op vier niveaus om de kans op onnodig alarm te minimaliseren. Verder zijn er allerlei typische domoticasensoren, zoals een lichtsterktemeter voor het automatisch afstemmen van de verlichting op de hoeveelheid licht die van buiten komt.

Verder uitbreidingen
Op het gebied van toegangsbeheer vertelde de specialist van Ksenia dat er maar liefst acht autorisatieniveaus zijn in te stellen, dat er alarm komt als een deur te lang open blijft en dat per gebruikersgroep entree- en vertrektijden zijn in te stellen. Zo zijn tot dertig toegangen te beheren. In de nabije toekomst gaat de fabrikant ook Wiegand-ondersteuning aanbieden, zodat het minder vaak nodig zal zijn om goede lezers te vervangen. Verder werkt men aan een koppeling voor EN54-brandmeldcentrales. Tot slot werden de installateurs erop gewezen dat communicatiemodules voor 2G en 3G zo snel mogelijk vervangen moeten worden door exemplaren die geschikt zijn voor 4G en 5G. Daarbij kan een handig tooltje worden gebruikt, dat controleert of testmeldingen bij de PAC arriveren.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner