Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

G4S

Dero Security Products

20face

SmartSD

Oribi ID Solutions

Milestone

DZ Technologies

Seris

JMB Groep

Centurion

VVNL

VideoGuard

Add Secure

Trigion

Lobeco

Regio Control Veldt

Advancis

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Kiwa

Hikvision

Paxton

Akuvox

Gold-IP

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

Top Security

CardAccess

Brivo

Genetec

Crown Security Services

Seagate

2N

Secusoft

ARAS

BHVcertificaat.online

Connect Security

OSEC

Nenova

Service Centrale Nederland

Eizo

ADI

IDIS

Paraat

Ajax Systems

HD Security

EAL

Optex

GFT

ASIS

Unii

CDVI

VEB

Explicate

VAIBS

Bydemes

i-Pro

Alarm Meldnet

NIBHV

Nimo Dog Security

HID

SOBA

SmartCell

CSL

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

VBN

RoSecure

PG Security Systems

Securitas

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

NetworxConnect

Kunstmatige intelligentie centraal tijdens Dahua Solution Day

14 maart 2019
Redactie
21:21

Donderdag 14 maart vond in Zoetermeer de Dahua Solution Day plaats in de gloednieuwe showroom van de bekende fabrikant. De nadruk lag op kunstmatige intelligentie, waarmee camera’s zijn in te zetten als uiterst geavanceerde detectoren van onraad.

Tot nu toe werd vooral met megapixels geschermd om camera’s te promoten. Maar de laatste jaren begint duidelijk te worden dat er simpelweg niet genoeg mankracht is om al die super scherpe beelden te beoordelen en actie te ondernemen. Daarom gaan camera’s steeds meer zelf bepalen wat interessant is om interventie op te plegen. Patronen worden omgezet in zogenoemde metadata die op vele manieren geanalyseerd kan worden. Dat kan live en op basis van opgeslagen beelden. Dahua maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het gedrag van individuele personen en van groepen van personen te analyseren. Als het gedrag afwijkt van wat binnen de normen als wenselijk wordt beschouwd, wordt alarm met beeld gegenereerd en kan een operator een opvolgingsprocedure in gang zetten.
Signalement
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan erg snel. Tijdens de Dahua Solution Day was een camera te zien die auto’s kon herkennen. Op de monitor verscheen naast het beeld het kenteken, het merk, het type en de kleur van de waargenomen auto. Helemaal foutloos werkt het nog niet, maar het maakt het al stukken makkelijker als bijvoorbeeld een rode bestelwagen wordt gezocht. De technologie werkt nu al nauwkeuriger dan menselijke waarneming en zij wordt continu verbeterd. Wat met auto’s kan, kan ook met mensen. De camera ziet of een man of vrouw wordt waargenomen, hoe oud die ongeveer is, of die bril, baard of snor draagt en welke kleur kleding wordt gedragen. Met de metadata wordt eenvoudig een signalement verkregen, terwijl op basis van een signalement heel snel personen teruggevonden kunnen worden. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een nieuwe technologie: feature modeling. Uit onderdelen van een gezicht wordt via wiskundige modellen een nauwkeurige weergave van het gehele gezicht berekend, waardoor een steeds betere herkenning ontstaat.

Voorspellend gedrag herkennen
Behalve gezichten wordt ook gedrag herkend. De uitdaging op dit moment is het herkennen van voorspellend gedrag. Dus dat op basis van het gedrag intenties zijn te herkennen, zoals het plegen van winkeldiefstal, zakkenrollen of het voorbereiden van een aanslag. Om dit alles optimaal te kunnen beheren ontwikkelde Dahua een eigen Video Management System (VMS). DSS Pro ondersteunt alle geavanceerde functies van de nieuwste camera’s van Dahua met kunstmatige intelligentie. Met de software zijn zeer omvangrijke videosystemen op te zetten, doordat meerdere servers worden ondersteund. 

De nieuwe showroom is te zien op deze video.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner