Kwart van maakindustrie vindt bedrijf kwetsbaar
Een kwart van de werknemers in de maakindustrie geeft aan dat de beveiliging van zijn bedrijf kwetsbaar is. Verder komt naar voren dat ruim een derde van de nieuwe medewerkers niet wordt gescreend voordat zij worden aangenomen.
Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder 821 respondenten uit de sector Industy & Manufacturing. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan dat de beveiliging van het bedrijf niet afgestemd kan worden op het veiligheidsbeleid, 10 procent geeft zelfs aan dat deze twee in strijd zijn met elkaar. Cor Stolk, verantwoordelijk voor Industry & Manufacturing Solutions bij Securitas: “Veiligheid is in de maakindustrie van groot belang omdat zowel de mensen als het productieproces kwetsbaar zijn, de beveiliging moet echter niet uit het oog worden verloren. Waar veiligheid zich richt op het voorkomen van potentieel gevaarlijke situatie, richt beveiliging zich op schadelijke invloeden als terrorisme, inbraak, fraude en verduistering. Deze twee zijn nauwer met elkaar verbonden dan vaak gedacht. Over een aantal zaken wordt nu niet nagedacht terwijl dit makkelijk doorgevoerd kan worden. Zo geeft 28 procent van de respondenten aan dat vreemden niet worden aangesproken wanneer zij onherkenbaar zijn als bezoeker. Zij kunnen dus vrij rondlopen in het bedrijf en kwaadwillenden kunnen zo de boel saboteren.”
37 procent van de nieuwe werknemers in de maakindustrie wordt niet gescreend. Dit is opvallend gezien de grootste beveiligingsrisico’s in deze sector. Sabotage van het productieproces (29 procent), ladingdiefstal (22 procent) en bedrijfskennis die in de handen komt van de concurrent (21 procent) zijn de belangrijkste drie risico’s. “Deze punten zijn makkelijk van binnenuit te saboteren. De meerderheid voert gelukkig al achtergrondanalyses uit, maar nog een te groot deel niet. Door het opvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag en het nagaan van referenties kom je al een heel eind. Naast de backgroundcheck is de financiële situatie een belangrijk punt in deze industrie om op te letten. Mensen in financiële problemen zijn makkelijker te beïnvloeden dan mensen die dit op orde hebben. Zo kunnen zij worden ingezet om het productieproces te saboteren, gevoelige informatie door te geven aan derden of bedrijfsdiefstal plegen. Ruim tweederde geeft aan dat hier niet op wordt gelet,” aldus Stolk.