Kwetsbaarheid bedrijven sinds 2009 gestegen
Ruim tweederde (36 procent) van de Nederlandse medewerkers vinden hun organisatie kwetsbaar op het gebied van beveiliging. Een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Ook komt uit dit onderzoek naar voren dat 53 procent van de bedrijven hun beveiligingsbeleid niet afstemt op de beveiligingsrisico’s.
Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ruim 600 werknemers uit het bedrijfsleven. De Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas wordt meerdere keren per jaar uitgevoerd. Het is een structureel onderzoek waarmee inzicht wordt gegeven in de ontwikkelingen in de markt.
Bijna de helft (46 procent) van de werknemers van grote bedrijven (250+ werknemers) vindt de organisatie waarin zij werken kwetsbaar. Hiermee vinden zij hun organisatie een stuk kwetsbaarder dan gemiddeld. Het gevoel van kwetsbaarheid is wellicht niet geheel onterecht, want uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de bedrijven hun beveiliging niet inricht op basis van de daadwerkelijke risico’s. Fedor Kwerreveld, Commercieel Directeur van Securitas: “Het niet op orde hebben van de beveiliging kan rampzalig zijn voor bedrijven. Niet alleen op het gebied van incidenten als inbraak of fraude, maar ook voor het imago van een organisatie. Het is een ernstige zaak dat meer dan de helft van de bedrijven de beveiliging niet ingericht heeft op basis van risico’s. Bijna de helft van de ondervraagden weet zelfs niet eens wat de beveiligingsrisico’s zijn. Bedrijven moeten alerter worden om de veiligheid van bedrijfsprocessen te waarborgen. Zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen er bedreigingen zijn. Breng dus risico’s in kaart en richt op basis daarvan het beleid in.”
Bij een relatief groot deel van bedrijven tot 250 werknemers mag het personeel zelf afsluiten. De uitschieter is te zien bij bedrijven met 11 tot 25 man personeel, hier mag 44 procent zelf sluiten. Gemiddeld is dit 28 procent. Kwerreveld van Securitas: “Werkgevers leggen daarmee een groot vertrouwen in handen van hun werknemers. Dat is vaak ook terecht, maar blijf waken voor onaangename verrassingen. We adviseren daarom altijd om alarmopvolging te doen bij een professioneel bedrijf en screen nieuwe medewerkers voordat je ze aanneemt.’