Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

HID

JMB Groep

Top Security

Masset Solutions

Unii

Nimo Dog Security

Multiwacht

Alarm Meldnet

RoSecure

Service Centrale Nederland

ARAS

Seagate

ASIS

CDVI

Explicate

Eizo

VAIBS

VideoGuard

HD Security

i-Pro

DZ Technologies

Alphatronics

VEB

20face

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

2N

Trigion

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

EAL

Secusoft

Uniview

Bosch Security Systems

Lobeco

Connect Security

Securitas

Genetec

Milestone

CSL

Hikvision

Nenova

VVNL

PG Security Systems

Brivo

Bydemes

Optex

Paraat

Avigilon Alta

Kiwa

Akuvox

Nimo Drone Security

Sequrix

SmartCell

SOBA

ADI

Advancis

NIBHV

OSEC

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

G4S

NetworxConnect

CardAccess

VBN

Paxton

IDIS

Centurion

Ajax Systems

SmartSD

GFT

Seris

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Add Secure

Lang gestraften lopen vrij rond

14 mei 2024
Redactie
05:10

Vanwege het aanhoudende personeelstekort in gevangenissen blijven duizenden criminelen die een gevangenisstraf moeten uitzitten momenteel vrij rondlopen op straat. Dit betreft niet alleen criminelen met korte straffen, zoals eerder gemeld, maar ook met langere straffen, waaronder veroordelingen voor ernstige misdaden, zoals het veroorzaken van dodelijke verkeersongevallen onder invloed, zo meldt De Telegraaf.

Uit een brief van demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) blijkt dat 89 criminelen die meer dan een jaar achter de tralies zouden moeten zitten, momenteel nog vrij zijn. Onder hen zijn er twaalf die eigenlijk langer dan drie jaar gevangenisstraf zouden moeten uitzitten, waarvan de hoogste straf 4,5 jaar cel is. Dit is te wijten aan het gebrek aan beschikbare ruimte in de gevangenissen, hoewel er wel lege cellen zijn.
Sinds december worden sommige gevangenen niet meer opgeroepen vanwege capaciteitsproblemen. Op 29 april 2024 waren er nog 2655 mannelijke zelfmelders die opgeroepen moesten worden. Het gaat hierbij om personen die zichzelf moeten melden om hun straf uit te zitten. De straffen variëren van 1 dag tot maar liefst 1617 dagen (circa 4,5 jaar). Het merendeel van hen heeft een resterende strafduur van maximaal 90 dagen.

Alternatieve maatregelen
De veroordeelden zijn betrokken bij diverse criminele activiteiten, voornamelijk drugsgerelateerd, maar ook zaken zoals oplichting, vervalsing, diefstal met geweld en openlijke geweldpleging. Opmerkelijk is dat enkele van deze zaken, waaronder diefstal met geweld en openlijke geweldpleging, tegen eerdere toezeggingen van de minister in lijken te gaan.
Minister Weerwind heeft aangegeven dat hij alternatieve maatregelen wil inzetten om zelfmelders met langere straffen toch weer vast te kunnen zetten. Hij plant om vanaf 1 juli weer zelfmelders met langere straffen op te roepen en zal vervolgens elke drie maanden evalueren of verdere oproepen mogelijk zijn, rekening houdend met de effecten van andere maatregelen om de capaciteit te vergroten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner