Langdurige cyberaanval op Gelre Ziekenhuizen

Criminelen hebben geprobeerd om de computersystemen van de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen te hacken. Volgens Omroep Gelderland hebben ze drie weken lang aanvallen uitgevoerd, maar zijn ze niet binnengedrongen.

De hackers zouden zich wel toegang hebben verschaft tot een mailbox van een medewerker met een medisch ondersteunende functie. Mogelijk hebben zij daarbij de hand weten te leggen op persoonlijke gegevens, al zegt de ziekenhuisgroep dat de kans daarop klein is. Om veiligheidsredenen wil men niet vertellen hoe de criminelen in de mailbox konden komen.

Meerdere landen
Het is niet bekend wie de aanvallen heeft uitgevoerd, maar deze zouden wel vanuit meerdere landen zijn gekomen. Het is nog niet duidelijk wanneer de aanvallen precies zijn begonnen. Wel geeft Gelre Ziekenhuizen aan dat de aanvallen in een vroeg stadium zijn ontdekt. Daardoor is het de criminelen niet gelukt om informatie buit te maken. Niet duidelijk is waarom de aanvallen dan nog zo lang konden voortduren. Gelre Ziekenhuizen heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar er zou geen aangifte zijn gedaan bij de politie. Gelre inmiddels verdere maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Deel dit artikel via: