Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

VBN

ADI

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

HID

Kiwa

CDVI

Regio Control Veldt

OSEC

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

EAL

ARAS

G4S

Sequrix

Advancis

Nenova

Dero Security Products

Avigilon Alta

Securitas

Unii

Uniview

CSL

CardAccess

NetworxConnect

Explicate

2N

i-Pro

Trigion

Paraat

SmartSD

Hanwha Vision Europe

Bydemes

NIBHV

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Top Security

Bosch Security Systems

Secusoft

Eizo

VAIBS

Optex

HD Security

Genetec

20face

Akuvox

VVNL

Connect Security

VEB

SmartCell

JMB Groep

GFT

RoSecure

Centurion

Service Centrale Nederland

ASIS

SOBA

Milestone

Hikvision

PG Security Systems

Seris

Gold-IP

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Nimo Drone Security

DZ Technologies

Lobeco

Seagate

Brivo

Add Secure

Crown Security Services

Paxton

Alarm Meldnet

Lange celstraffen voor aanslagen in Brabant

11 juni 2024
Redactie
16:44

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dinsdag gevangenisstraffen van 9 tot 13 jaar tegen zes mannen voor het beramen en (laten) uitvoeren van een moordpogingen en twee aanslagen in de periode mei en juni 2020 in Waalwijk en Tilburg. “We moeten de samenleving zoveel mogelijk beschermen tegen deze verdachten.”

In deze zaak gaat het om plannen om wraak te nemen op meerdere personen in verband met een gerezen conflict. De uitvoer van deze plannen resulteerden in een geweldsgolf in de maanden mei en juni in 2020. Dit leidde tot veel media-aandacht en maatschappelijke onrust in Noord-Brabant.
Diverse keren is er in Waalwijk en Tilburg met (semi)automatische vuurwapens geschoten op woningen, een bedrijfspand en een auto. Zes mannen, twee opdrachtgevers, een zogenaamde makelaar, twee coördinatoren en de uitvoerder van een van deze schietpartijen staan de afgelopen dagen op zitting in de rechtbank in Breda. Zij staan terecht voor poging moord en bedreigingen en hoorden vandaag welke straf het OM passend vindt in hun zaken.

Wraaknemingen
Op 17 mei 2020 werden er kogels afgevuurd op de gevel van een woning aan de James Ensorstraat in Waalwijk. In Tilburg is op 4 juni 2020 een auto beschoten waarin een vader met zijn 9-jarige dochter zat en drie dagen later was er wederom een schietincident. Op 7 juni is er meerdere keren geschoten op een kapperszaak aan de Korvelseweg in Tilburg. Ook het daarboven gelegen appartement, waar mensen lagen te slapen, is hierbij meerdere keren geraakt.
Uit ontsleutelde berichtgeving kwam het Openbaar Ministerie de verdachten op het spoor. Uit de chats bleek dat er gesproken is over meerdere plannen. Uiteindelijk ging de zitting om drie van die planen die daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Makelaar voor geweldsmisdrijven
De verdachte die bekend heeft dat hij op 4 juni 2020 op een auto heeft geschoten met daarin een man, hoorde het OM 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij was de enige die volgens de officieren van justitie op zitting bekende te hebben geschoten en die spijt betuigde van zijn daden.
De drie verdachten die verdacht worden van het verder uitzetten (een makelaar en twee coördinatoren voor geweldsmisdrijven) van de aanslagen hoorden alle drie een gevangenisstraf van 11 jaar tegen zich eisen. Volgens het OM bevonden alle drie de verdachten zich in een crimineel milieu en blijkt uit de chats dat ze bereid waren om voor geld zware misdrijven te plegen.

‘Samenleving beschermen’
De twee opdrachtgevers hoorden nog meer jaren cel tegen zich eisen. Het OM eiste voor een van de opdrachtgevers een (voor hem maximale) gevangenisstraf van 11 jaar en 8 maanden en voor de andere opdrachtgever een celstraf van 13 jaar. Volgens de officieren van justitie is hij degene geweest die zijn conflict maximaal heeft laten escaleren en continue de anderen aanspoorde tot meer geweld.
“Hij was verblind door wraakzucht en woede en wij achten het niet aannemelijk dat hij afscheid zal nemen van het criminele milieu. Dat maakt ook dat het van belang is om door middel van een langdurige gevangenisstraf de samenleving zoveel mogelijk te beschermen tegen deze verdachte”, aldus de officier van justitie.
Een zevende verdachte in deze zaak kon niet worden vervolgd. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit in Marokko.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner