Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Add Secure

Eizo

SMC Alarmcentrale

Top Security

Multiwacht

Avigilon Alta

EAL

Unii

Hanwha Vision Europe

CDVI

2N

HID

Securitas

VAIBS

Hikvision

Gold-IP

SOBA

ADI

ASIS

i-Pro

ASSA ABLOY

OSEC

Bosch Security Systems

Paxton

ARAS

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Connect Security

SmartSD

SmartCell

Oribi ID Solutions

Nenova

CardAccess

G4S

Akuvox

Bydemes

Kiwa

Trigion

IDIS

VideoGuard

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Centurion

VVNL

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

Crown Security Services

Optex

Advancis

Seris

HD Security

GFT

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Milestone

Brivo

20face

Eagle Eye Networks

Paraat

Uniview

Genetec

Explicate

Ajax Systems

JMB Groep

VBN

Masset Solutions

NIBHV

Alphatronics

Sequrix

CSL

Dero Security Products

DZ Technologies

VEB

Nimo Drone Security

Lobeco

Secusoft

Alarm Meldnet

Seagate

Lange celstraffen wegens voorbereiding ontsnapping

12 november 2018
Redactie
11:38

De rechtbank legt vier mannen gevangenisstraffen tussen 24 en 30 maanden op voor het voorbereiden van een kaping van een helikopter op 11 oktober vorig jaar. Zij wilden de helikopter gebruiken om een man te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Vijf andere verdachten worden vrijgesproken van het voorbereiden van de kaping: de rechtbank kan niet vaststellen dat zij wisten dat er een helikopter gekaapt zou worden.
Een persoon die zich als iemand anders voordeed boekte vorig jaar een helikopter bij Helicentre Lelystad. Een medewerker van het Helicentre kreeg argwaan en belde daarop met de politie. De politie startte een onderzoek en deed zich voor als een medewerker van het Helicentre, luisterde telefoons af, verrichte observaties, plaatste bakens onder auto’s en zette andere opsporingsmiddelen in. Uiteindelijk greep de politie in, nog voordat ze in de helikopter stapten. De politie heeft daarmee voorkomen dat een gevangene kon worden bevrijd en heeft een vermoedelijk zeer ernstige en gevaarlijke situatie voorkomen.

Geen poging, wel voorbereiding
Het Openbaar Ministerie legde de mannen poging tot kaping (van de helikopter) en een poging tot bevrijding (van de gevangene) ten laste. Voor poging moeten de daders echter zijn begonnen met de uitvoering van een strafbaar feit. Omdat de politie de mannen aanhield voordat sprake was van een begin van de uitvoering, kan de poging tot kaping en bevrijding bij geen van de verdachten bewezen worden. Wel vindt de rechtbank bewezen dat vier van de mannen al waren begonnen met voorbereidingen voor de kaping: ze hadden een tas met wapens en munitie in een auto gereedstaan vlak bij de plaats waar de kaping zou plaatsvinden. Bij de andere vijf verdachten kan de rechtbank niet vaststellen dat zij wisten van de kaping. Ook zijn zij niet te linken aan de tas met wapens die daarvoor gebruikt zouden worden.

Gevangenisstraffen
Omdat de rechtbank de (ernstiger geachte) poging tot kaping en bevrijding niet bewezen acht, legt zij de mannen lagere straffen op dan de officier van justitie heeft geëist: drie mannen krijgen 30 maanden celstraf en één man 24 maanden. Van de vijf verdachten die ook van de voorbereiding van de kaping worden vrijgesproken, krijgen er twee wel celstraffen (12 maanden en 1 maand) voor de wapens die bij hen werden aangetroffen.
De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij een dergelijk levensgevaarlijk plan hebben voorbereid, met pistoolmitrailleurs en andere wapens. Mogelijk grof geweld en wapengebruik zou dus waarschijnlijk niet worden geschuwd. Deze mannen hebben hiermee een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde getoond. Het is niet aan de verdachten te danken dat dit misdadige plan niet ten uitvoer is gebracht. Het is dankzij het kordate optreden van het personeel van het Helicentre en de politie dat dit plan vroegtijdig is verijdeld en de verdachten aangehouden konden worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner