Lectoraat voor datagedreven publieke veiligheid

Deze maand is het lectoraat Datagedreven publieke veiligheid van start gegaan. Dit lectoraat is een belangrijke stap in de uitvoering van de Strategische Onderzoekagenda 2023-2026 van het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid). De focus ligt op het verbeteren van early warning-systemen om crises sneller te signaleren en aan te pakken.
Het nieuwe lectoraat richt zich op de toepassing van datascience in brandweerzorg en crisisbeheersing, met als doel Nederland veiliger en veerkrachtiger te maken. In plaats van alleen incidenten te tellen, wil het lectoraat inzetten op het verklaren en voorspellen van crises door middel van slimme technologieën, zoals sensoren en autonome robots.
Het lectoraat wordt geleid door Amy Matser, voormalig epidemioloog en teamleider datascience bij de GGD Amsterdam. Matser brengt waardevolle ervaring mee in het gebruik van data en AI bij het bestrijden van infectieziekten zoals COVID-19. Het inzetten van datascience in brandweerzorg en crisisbeheersing biedt volgens haar enorme kansen. “Maar we moeten zorgvuldig omgaan met ethische vraagstukken, privacy en de vraag welke data echt meerwaarde bieden in de praktijk.”
Twee innovatieve projecten
Het lectoraat start met twee veelbelovende initiatieven. Het MultiAI-project richt zich op het gebruik van AI bij het vormen van crisisorganisaties. Daarbij wordt onderzocht hoe AI beter kan omgaan met complexe informatie in acute situaties.
Het FOURIER-project, in samenwerking met onder meer de TU Delft, onderzoekt de inzet van digital twin-technologie. Hiermee worden digitale replica’s van kritieke infrastructuur, zoals elektriciteitsnetwerken, gebruikt om potentiële veiligheidsrisico’s in kaart te brengen.
Volgens Coby Flier, directeur Onderzoek en Onderwijs, is sterke informatievoorziening essentieel in tijden van complexe dreigingen. Het lectoraat draagt bij aan efficiëntere en veiligere datatoepassingen, met als doel een veiliger Nederland.