Leger moet mogelijk het Marengoproces gaan beveiligen

Volgens bronnen van de NOS bespreekt het kabinet met het OM, de rechterlijke macht en politie of het leger kan worden ingezet om voor veiligheid rond het Marengoproces te zorgen. Het gaat hier om de rechtszaak tegen de bende van Ridouan Taghi, die verdacht wordt van drugshandel en liquidaties.

Eigenlijk is de beveiliging van rechtszaken een taak voor de politie, maar het kabinet vraagt zich af of die de zware taak er nog bij kan hebben. Zeker ook omdat verwacht wordt dat het nog jaren kan duren voordat alle zeventien verdachten veroordeeld zijn. Nooit eerder is een rechtszaak zo zwaar beveiligd als deze. Zeker nadat de bende met liquidaties van onschuldige personen heeft laten blijken geen enkele vorm van geweld uit de weg te gaan. Tijdens een gemiddelde procesdag zijn tot 700 agenten nodig, wat ten koste gaat van het normale politiewerk in de regio’s waar het personeel vandaan gehaald wordt.

Gewelddadige ontsnappingspogingen
Beveiliging is nodig voor de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, maar ook voor de transporten van verdachten van de EBI in Vught naar de rechtszaal. Verder is veel persoonsbeveiliging nodig voor rechters, officieren van justitie, advocaten en getuigen. Er moet elke keer rekening worden gehouden met gewelddadige ontsnappingspogingen.
Naast het Marengoproces kost ook het Erisproces de politie veel capaciteit. Daarbij gaat het om leden van motorclub Caloh Wagoh, die eveneens worden verdacht van liquidaties. Om de druk te verlichten wil men de processen voortaan in het Justitieel Complex Schiphol gaan laten plaatsvinden. Dat is echter veel in gebruik voor het MH17-proces en een zaak tegen Willem Holleeder. Daarom wordt nu gekeken of defensie de politie kan ondersteunen. Daarbij gaat het niet alleen om de marechaussee. Het is een tussenoplossing. Onderzocht wordt de mogelijkheid om efficiëntere rechtbanken in te richten, bijvoorbeeld in de EBI Vught. Ook wordt gedacht aan vervanging van de ‘Bunker’ door een gebouw dat in het ontwerp al veel beter beveiligd is. Verder komen er beveiligde rechtszalen in Lelystad en Vlissingen.

Deel dit artikel via: