Leidschendam overweegt avondklok voor onrustige wijken
Sinds een paar weken is het erg onrustig in enkele wijken in Leidschendam. Jongeren zorgen voor een grimmige sfeer op straat en bedreigen de bewoners. In drie weken zijn al twaalf auto’s in brand gestoken. De gemeente overweegt nu een avondklok in te stellen, maar deskundigen twijfelen of dat helpt.
Bijna dagelijks vinden er opstootjes, intimidaties of zelfs autobranden plaats in de Leidschendamse wijken Prinsenhof en De Heuvel/Amstelwijk. Het CDA stelt daarom voor een avondklok in te stellen, zodat na een bepaalde tijd niemand meer de straat op mag. Volgens fractievoorzitter Gijs Dupont is dit hard nodig, omdat de politie er niet in slaagt de orde te handhaven en burgers uit angst intussen niet meer naar buiten durven ’s avonds. Met de avondklok wil hij laten zien dat de overheid de baas is op straat.
Ramadan
De problemen begonnen na de start van de jaarlijkse Ramadan. Dupont denkt dat dit verveling in de hand werkt, die de jongeren ’s avonds op straat proberen af te reageren. Criminoloog Jasper van der Kemp geeft tegenover het AD toe dat een avondklok een heel ingrijpend, maar ook wel praktisch instrument is. Een maatregel is relatief makkelijk te handhaven als deze voor iedereen geldt. Wel vraagt hij zich af op het iets oplost. Een avondklok is niet permanent in te voeren. Daarom gaat zijn voorkeur uit naar een meer structurele oplossing, waarbij gekeken wordt naar wat de werkelijke reden is voor de problemen. Nicole Langeveld van het CCV is het met hem eens. De avondklok zal volgens haar juist averechts werken als niet ook aanvullende hulp wordt aangeboden. Zes personen hebben inmiddels een gebiedsverbod gekregen, maar dat heeft de rust niet doen weerkeren op straat.