Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Brivo

Eizo

Crown Security Services

RoSecure

Centurion

Paxton

Add Secure

Uniview

Hikvision

ADI

ARAS

IDIS

Bosch Security Systems

Kiwa

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

OSEC

Securitas

Regio Control Veldt

DZ Technologies

ASSA ABLOY

VAIBS

HID

SMC Alarmcentrale

2N

Ajax Systems

Paraat

Seris

Sequrix

SOBA

NetworxConnect

Top Security

VideoGuard

JMB Groep

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

Secusoft

Alphatronics

Gold-IP

Milestone

GFT

VVNL

Lobeco

SmartSD

CDVI

CardAccess

Advancis

VEB

Service Centrale Nederland

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

Explicate

VBN

Bydemes

HD Security

20face

Alarm Meldnet

Unii

Nimo Dog Security

SmartCell

G4S

Genetec

Akuvox

MPL

ASIS

Trigion

Dahua

EAL

Nenova

CSL

Optex

Eagle Eye Networks

Connect Security

Nimo Drone Security

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Seagate

Multiwacht

i-Pro

Levenslang geëist voor moordopdrachten

30 november 2021
Redactie
14:10

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit Amsterdam. De man wordt verdacht van het geven tot een opdracht dan wel het geven van instructies voor twee moorden en drie pogingen tot moord.

In november 2015 is een 27-jarige man om het leven gebracht in Krommenie. Het OM ziet in de verdachte de man die de opdracht gaf tot deze moord. Anderen voerden de opdracht uit.
Ook heeft de verdachte volgens de aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), opdracht gegeven tot (pogingen tot) een moord in Kerkdriel. Daar is op 31 december 2015 geschoten op een auto dichtbij de receptie van een camping. In de wagen zaten drie mannen. Een 27-jarige inzittende overleed, de andere twee raakten gewond.
Verder heeft de nu voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht staande man volgens het OM bemoeienis gehad met een aanslag op een man in Amsterdam. Uiteindelijk mislukte op 3 april 2016 de door verdachte gewenste aanslag; het automatische wapen van de schutter haperde.

Twee keer levenslang
De rechtbank Gelderland heeft de verdachte op 26 juni 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een andere verdachte, dis volgens het OM als schutter betrokken was bij de moord(poging)en in Kerkdriel en Krommenie, kreeg eveneens de in Nederland hoogst mogelijke straf van de rechtbank. In zijn zaak heeft het OM al in hoger beroep een strafeis uitgesproken. De AG’s vinden ook dat de medeverdachte een levenslange gevangenisstraf moet krijgen.
In het hoger beroep van de nu terecht staande verdachte is onder meer verweer gevoerd op de versleutelde (PGP-)berichten die zijn gestuurd binnen de systemen van Ennetcom. Dit systeem zou volgens de raadsman van verdachte onbetrouwbaar en te manipuleren zijn, waardoor bijvoorbeeld bepaalde berichten en/of accounts niet aan de verdachte mogen worden toegeschreven.

Vier accounts
De AG’s zeggen dat er geen aanleiding is te twijfelen aan de juistheid van de berichten en dat de verdachte kan worden gekoppeld aan vier accounts en een meervoud aan belastende berichten. In de ogen van het OM is daarvoor zelfs meer bewijs voorhanden dan in het rechtbankvonnis staat.
De feiten die de verdachte volgens het OM heeft gepleegd zijn de ergste die het Wetboek van Strafrecht kent. Vermoedelijk was wraak een belangrijke drijfveer. Volgens de AG’s is een levenslange gevangenisstraf de enig passende straf voor iemand die verantwoordelijk is voor twee moorden en drie bijna-doden. “De verdachte heeft in betrekkelijk korte tijd een aantal zeer ernstige misdrijven gepleegd. De drempel die hij over moest om anderen te laten vermoorden was erg laag, eigenlijk was er geen drempel.”
In deze zaak kregen naast de andere hoofdverdachte vier medeverdachten celstraffen van zeven tot dertig jaar opgelegd van de rechtbank. Van de in totaal zes verdachten gingen er vijf in hoger beroep. Naast twee keer levenslang eisten de AG’s tegen de overige verdachten gevangenisstraffen van 7 tot 22 jaar.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet op 23 december 2021 uitspraak in alle zaken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner